Hlavní obsah

Liberec si veze z Kazachstánu do odvety Poháru Intertoto remízu

KOSTANAJ

Nadějnou remízu 1:1 si vezou z kazašského Tobolu Kostanaj fotbalisté Liberce do domácí odvety 2. kola Poháru Intertoto. Na hřišti svého soupeře se v sobotu Slovan dostal do vedení díky Janu Nezmarovi, ale za domácí ještě do poločasu vyrovnal Baltijev. Odveta je na programu v neděli 15. července od 18:00. Liberec musel do utkání nastoupit se zcela novým složením obrany i bez dalších obvyklých opor.

Článek

Cestu Severočechů k úvodnímu soutěžnímu utkání od začátku provázely problémy. Slovan nejenže musel nastoupit bez obvyklé obranné čtveřice, útočníků Dorta a Blažka, Jonáše, Frejlacha a chystaných posil Holeňáka s Petroušem, ale i samotný odlet do Kazachstánu se nečekaně zkomplikoval. Letoun ruské dopravní společnosti nesplňoval normy a čekání na náhradu se protáhlo na tak dlouhou dobu, že Liberečtí nakonec dorazili do Kazachstánu až šest a půl hodiny před výkopem.

Kratší aklimatizace na Slovanu zřejmě příliš mnoho stop nezanechala. Svěřenci nového trenéra Michala Zacha od začátku drželi domácí celek daleko od své branky a naopak sami několikrát zahrozili. Ve 4. minutě pálil po spolupráci Nezmara s Jiroušem Papoušek a kazašský gólman se musel hodně natahovat, aby jeho přízemní pokus zlikvidoval.

Slovan v pohodě zachytával kombinace Kostanaje a na co hostující obrana nestačila, to s přehledem zachytil brankář Hauzr. Ve 12. minutě hledal Papoušek volného Jirouše, který dostal v útoku přednost před Radzinevičiusem, ale Petuchov opět zachránil.

Za další tři minuty se strážce domácí branky jen ohlížel, jak technická střela Hodúra těsně minula tyč. Po dvaceti minutách Kazaši přebrali iniciativu, jenže s výjimkou Dimitrovovy střely nic nevymysleli, a tak ve 35. minutě udeřil Slovan: po centru Jirouše z levé strany se do míče z voleje opřel Nezmar a nádherně vymetl šibenici.

Baltijev vyrovnal z přímého kopu 

Jenže za tři minuty se liberecký kanonýr zranil a v době jeho ošetřování domácí srovnali, když se z přímého kopu zhruba z dvaceti metrů krásně trefil Baltijev. Po návratu na hřiště se ještě snažil Nezmar opět vrátit Slovanu vedení, ale jeho hlavička mířila vedle.

Po příchodu z kabin domácí pokračovali ve snaživé kombinační hře a v úvodu druhé půle na chvíli Liberec uzamkli před jeho šestnáctkou. Z tlaku však rezultovalo jen několik menších závarů, které spolehlivě pracující obrana Severočechů stihla zažehnat.

Dravý Kostanaj ale i nadále Slovanu hodně zatápěl a v 60. minutě Hauzr jen sledoval nebezpečný přímý kop těsně nad branku. Za sedm minut na druhé straně přestřelil hlavou z nadějné pozice po centru Krátkého Pudil.

Liberec poté přidal a v 77. minutě mohl rozhodnout. Střídající Hudson uvolnil Lišku, jeho ránu domácí beci zblokovali, ale míč se dostal k Pudilovi a jeho parádní dělovku Petuchov zneškodnil jen s vypětím všech sil. Úvodní vystoupení Liberce v nové sezóně tak dospělo k remíze. Ta dává Slovanu velké šance na postup do 3. kola soutěže, kde by Zachovy svěřence čekal tým OFI Kréta. Vítěz duelu s řeckým celkem postoupí do Poháru UEFA.

Trenér Zach byl spokojený především s úvodem 

Trenér libereckých fotbalistů Michal Zach byl po utkání v Kazachstánu spokojený především s výkonem v úvodu zápasu. "Chtěli jsme aktivní obrannou hrou donutit domácí k chybám v rozehrávce a narušovat jejich kombinační hru. Dá se říci, že se nám to dařilo a využili jsme toho ke vstřelení branky," řekl spolupracovníkovi ČTK Zach.

"Škoda, že jsme to do poločasu neudrželi a dostali branku z trestného kopu," litoval nástupce Vítězslava Lavičky. Po příchodu z kabin pak Tobol Kostanaj ovládl hru a Liberečtí se z náporu vymanili až na konci. "Ve druhé půli jsme se zbytečně dostali pod tlak. Nedokázali jsme udržet míč. Každopádně považuji remízu 1:1 za zaslouženou," doplnil Zach.

Jeho protějšek Dimitrij Ogay své svěřenci za dobrý výkon proti favoritovi pochválil. "Sehráli jsme těžké utkání s výborným a soustředěným soupeřem. Škoda obdržené branky, ale moji kluci se vydali ze všech sil, hráli nadoraz. Odveta v Liberci bude hodně složitá," prohlásil kazašský kouč.

Slovan měl za sebou hodně komplikovanou cestu. "Hlavně vzhledem ke všem těm okolnostem, které zápas provázely, to bylo hodně náročné utkání," přiznal střelec libereckého gólu Jan Nezmar a dodal: "Nebylo vůbec jednoduché míč zasáhnout. Ale trefil jsem to parádně přímo pod břevno. Kdybych to zkoušel stokrát, tak už to asi tak dobře netrefím," smál se Nezmar.

Remízu stejně jako většina jeho spoluhráčů bral. "Soupeř byl velmi houževnatý a příznivý výsledek nás stál opravdu hodně sil. Šance pro odvetu jsou velmi reálné a já věřím, že doma postoupíme," řekl Nezmar a spěchal s libereckou výpravou na letiště.

Tobol Kostanaj - Slovan Liberec 1:1 (1:1)
Branky: 40. Baltijev - 35. Nezmar. Rozhodčí: Brugger - Schwab, Pointner (všichni Rak.). ŽK: Baltijev, Mukanov - Liška. Diváci: 5000.
Kostanaj: Petuchov - Mukanov, Nurdauletov, Dimitrov (88. Lotov), Irismetov - Charabara, Skorych, Baltijev, Jurin (68. Nurgalijev) - Žumaskalijev, Ostapenko (70. Urazov). Trenér: Ogay.
Liberec: Hauzr - Krátký, Matula, Polák, Liška - Papoušek (62. Hudson), Hodúr, Bílek, Pudil - Nezmar (84. Hochmeister), Jirouš (52. Radzinevičius). Trenér: Zach.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články