Hlavní obsah

Argentina chce Brazílii na Copa América oplatit smolnou porážku

MARACAIBO

Nejlepší možné vyvrcholení bude mít fotbalové mistrovství Jižní Ameriky. V nedělním finále diváci ve venezuelském Maracaibu uvidí souboj obhájců titulu Brazílie s hvězdným výběrem Argentiny, který se chce pomstít za smolnou porážku z roku 2004 a po dlouhých čtrnácti letech opět zvednout nad hlavu vítěznou trofej.

Článek

Argentinci přijeli na turnaj Copa América ve skvostné formě. Skvěle hrající svěřenci Alfia Basileho nasázeli svým soupeřům v pěti zápasech dohromady 16 branek a šetřit nehodlají ani Brazilce. Zvlášť když je stále mrzí vzpomínky na nešťastný závěr minulého finále, v němž nejprve ve třetí minutě nastavení přišli o vedení a v penaltovém rozstřelu pak i o titul.

"V tom zápase byla Argentina lepší a měla získat titul. Proto jsme po finále opouštěli hřiště s hodně hořkými pocity. Nyní ovšem věříme, že tentokrát to pro nás bude mít šťastný konec," uvedl obránce Javier Zanetti. "Ale nepřemýšlíme o tom jako o odplatě. Je to tradiční zápas a my se ho pokusíme vyhrát," řekl argentinský bek.

Argentina je plná hvězd, Brazílii chybí

Jeho mužstvo je před soubojem o zlato hned z několika důvodů stavěno do role poměrně jasného favorita. Zatímco Brazilci přijeli do Venezuely bez hlavních hvězd Kaká, Ronaldinha nebo Adriana, argentinský kouč může využít všechny opory. A na hře jeho týmu je to vidět.

Nepolapitelní Juan Roman Riquelme, jenž si udržel formu z Poháru osvoboditelů, a Lionel Messi si pohrávají s obranami soupeřů a baví diváci technickými parádami a krásnými góly. Vrcholem jejich míčového umění byl Messiho nádherný dloubák proti Mexiku, díky němuž byl opět srovnáván s legendárním Diegem Maradonou.

"Naše hra není jen o vítězství. Můžete jednoduše vyhrát, ale já jsem pyšný na to, jak vyhráváme my," pochvaloval si kouč Basile.

Brazilci jsou sebevědomí

Jeho protějšek Carlos Dunga, který mužstvo převzal po světovém šampionátu v Německu, se spoléhá především na Robinha. Hvězda Realu Madrid vede tabulku střelců s šesti brankami, ale v semifinále se gólově neprosadila a hned to bylo znát. Brazilci museli postup proti Uruguayi zachraňovat až v penaltovém rozstřelu.

Pozice outsiderů ve finále by jim mohla vyhovovat. "Finále je finále. Samotná jména vám titul nevyhrají. Cítíme se v pohodě a sebevědomí," prohlásil asistent trenéra Jorginho, který stejně jako Dunga získal v roce 1994 titul světového šampiona.

"Nemůžeme před zápasem mluvit o favoritovi. Potkávají se dva skvělé týmy, může se stát cokoliv," uvedl středopolař Elano. "Může rozhodnout náhoda, každopádně musíme jít na hřiště pozitivně naladění. Náš cíl je stejný jako vždy, být šampiony," řekl další záložník Diego.

Argentina si dělá velké naděje

Brazílie vyhrála Copu América třikrát z posledních čtyř ročníků, naopak Argentina čeká na své jubilejní patnácté vítězství v historii už od roku 1993. Ve finále jihoamerického poháru si s Brazilci s výjimkou roku 2004 pokaždé poradila, ale poslední dva duely s "kanárky" prohrála tříbrankovým rozdílem. "Po těch letech bez vítězství a důležitého titulu máme nyní velkou možnost. Děláme si velké naděje, Argentina se tímto titulem může zapsat do historie," řekl Zanetti.

Finálový zápas začíná v neděli 23:05 SELČ, řídit jej bude stejně jako před třemi lety Carlos Amarilla z Paraguaye. Utkání o třetí místo mezi Mexikem a Uruguayí je na programu přesně o den dříve.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články