Hlavní obsah

Trenér Dunga odmítl kritiku a varoval hvězdy

MARACAIBO

Trenér brazilských fotbalistů Carlos Dunga po vyhraném nedělním finále na Copa América nešetřil chválou na adresu svých svěřenců. Odmítl kritiku neatraktivního herního stylu a poslal varování hvězdám, které se před šampionátem omluvily. Budou prý muset tvrdě bojovat, aby se dostaly zpátky do sestavy. Podle agentury Reuters by tato slova neměli brát na lehkou váhu ani Ronaldinho a Kaká.

Článek

"Vybírám podle schopností a zásluh. A hráči, kteří tady byli, mají u mě náskok," prohlásil Dunga po vítězství 3:0 nad Argentinou a dodal: "Když hráč přijme pozvánku a uspěje, tak ho sotva mohu z týmu vyřadit."

Pro ty, kteří na šampionát do Venezuely dorazili, měl jen superlativy. "Jsou to skuteční vítězové. Pocházejí z rodin, které na tom nejsou nejlépe, a nikdo jim nedal nic zadarmo. Museli dřít a dnešní úspěch si plně zaslouží," prohlásil Dunga.

A v podobně patetickém duchu pokračoval. "Přiletěli jsme sem zachránit sebevědomí brazilského fanouška, který brzy ráno vstává do práce a pozdě večer se vrací a pro nějž je jediným zadostiučiněním, když Brazílie vyhrává," řekl trenér vítězného týmu.

Hráli jsme dobrý fotbal 

Dunga si nemyslí, že by jeho mužstvo hrálo nezáživný fotbal. "V každém utkání jsme si vytvořili šest nebo sedm vyložených šancí," oponoval kritikům. Argentina byla podle jeho slov před finále jasným favoritem. "Všichni byli přesvědčeni, že je nejlepší. Ale rozhoduje se na hřišti, my jsme vsadili na vlastní styl a ten nás dovedl ke zlatu," řekl.

I jeho odpůrci museli uznat, že prokázal dobrý trenérský čich, když ve finále poslal na hřiště Daniela Alvese místo distancovaného Gilberta Silvy a zraněného Elana. Záložník z FC Sevilla se mu odměnil skvělým výkonem, přestože je zcela jiným typem hráče než ti, které měl nahradit. "Je dostatečně rychlý a silný, dokáže vystřelit z dálky. Měl na vítězství obrovský podíl," ocenil Dunga.

Argentinci nechápou 

Zatímco Brazilci oslavovali, Argentinci jako by stále nemohli pochopit, co se stalo. "Nachytali nás ve spánku. Je to k naštvání, když víte, že máte na to, abyste vyhráli, a přesto odcházíte poraženi," zlobil se útočník Carlos Tévez. "Jsme úplně zničeni. Takováhle porážka hodně bolí v duši," přidal se záložník Esteban Cambiasso.

"Nezbývá než čekat na další finále," řekl Lionel Messi. Dvacetiletá hvězda Barcelony může ještě spřádat podobné plány. Hůř jsou na tom veteráni jako Ayala, Verón, Zanetti a Crespo, pro něž už podobná šance nikdy nemusí přijít. I trenér Alfio Basile, jehož doma určitě nebudou vítat jako hrdinu. Po výhře nad Peru 4:0 prohlásil, že ho víc než výsledek zajímá hra, která k němu jeho tým dovedla. Po nedělní prohře možná i on bude muset změnit názor.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice