Hlavní obsah

Australské fotbalové reprezentantky budou odměňovány jako muži

Australské fotbalistky budou za účast v reprezentaci dostávat stejnou finanční odměnu jako muži. Podle médií se na tom domluvily s národní federací. Navíc obdrží i podíl z marketingových zisků.

Foto: Sport.cz

Fotbalový míč - ilustrační foto.

Článek

O podrobnostech dohody zatím žádné informace nejsou. Podle mluvčího fotbalové federace budou informace zveřejněny v příštích dnech.

Australanky před letošním mistrovství světa ve Francii, kde vypadly v osmifinále, tlačily na mezinárodní federaci FIFA, aby vyplácela na šampionátech stejné odměny mužů i ženám. Američanky, které turnaj vyhrály, obdržely čtyři miliony dolarů z třicetimilionové dotace. Francouzští fotbalisté za loňský triumf na MS v Rusku inkasovali 38 milionů dolarů z rozdělovaných 400 milionů.

O rovnoprávnost usilují také hráčky USA, které v březnu podaly na národní federaci žaloby u soudu v Los Angeles. Svazu vyčítají, že od něj dostávají méně peněz než muži a mají horší podmínky na přípravu, při cestování i zápasech. Američanky jsou čtyřnásobnými mistryněmi světa a čtyřikrát ovládly i olympijský turnaj. Jejich mužští kolegové takových úspěchů zdaleka nedosahují.

Reklama

Související témata: