Hlavní obsah

Japonskému fotbalovému svazu se nelíbí praktiky kouče Osima

TOKIO

Japonský fotbalový svaz se rozhodl prošetřit důvody, proč národní tým nedokázal obhájit na mistrovství Asie titul a skončil až čtvrtý. Vedení zejména zpochybňuje praktiky trenéra Ivici Osima. "Musíme si položit otázku, jestli je normální, když kouč před rozhodujícím penaltovým rozstřelem odejde z lavičky," řekl šéf svazu Saburo Kawabuči agentuře Reuters.

Článek

Šestašedesátiletý Osim odmítl sledovat závěr vítězného čtvrtfinále, ve kterém jeho tým porazil po penaltách Austrálii. Zdůvodnil to tím, že nechtěl dostat infarkt a zemřít. Trojnásobní asijští šampioni Japonci v následném semifinále nestačili na Saúdskou Arábii a v boji o bronz prohráli s Koreou na penalty.

Při šampionátu to nebylo poprvé, co na sebe bosenský trenér upozornil. Po překvapivé remíze 1:1 v základní skupině s Katarem se při hodnocení výkonu svého týmu tak rozohnil, až rozplakal tlumočnici.

Kawabučimu se také nelíbil tvrdý tréninkový režim, který kouč během šampionátu zavedl. "Hráči sice často měli volné dopoledne, ale každý večer tvrdě trénovali. Neměli ani jeden celý den volno. Tohle přece nechceme praktikovat i na mistrovství světa 2010," prohlásil šéf svazu s tím, že kouče odvolávat nebude. "Pobavíme se s trenérem o vystoupení týmu na asijském šampionátu, budeme hodnotit a kritizovat, konečné rozhodnutí ale necháme na Osimovi," dodal.

Reklama

Související témata: