Hlavní obsah

FIFA zakázala působit ve fotbale obviněnému z válečných zločinů

Curych

Patrice-Edouard Ngaissona, bývalý šéf fotbalového svazu Středoafrické republiky a člen výkonného výboru africké konfederace, nesmí působit šest let a osm měsíců ve fotbale. Trest tomuto muži podezřelému z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti udělila etická komise světové federace FIFA, jež mu zároveň dala pokutu 500 tisíc franků (11,6 milionu korun).

Foto: Koen van Weel, ČTK/AP

Patrice-Edouard Ngaissona (uprostřed), bývalý šéf fotbalového svazu Středoafrické republiky a člen výkonného výboru africké konfederace, na snímku z ledna.

Článek

Ngaissona byl loni zatčen ve Francii a převezen do Nizozemska, kde se ze svých činů zodpovídá před Mezinárodním trestním soudem v Haagu. Ve Středoafrické republice byl vůdcem křesťanské milice Anti-balaka, jež bojuje proti převážně muslimské povstalecké skupině Séléka. Ngaissona má údajně na svědomí vraždu, pronásledování a deportace civilistů, mučení či zmrzačení. Je také odpovědný za útoky na humanitární konvoje a nasazení dětských vojáků.

FIFA Ngaissonu suspendovala za "diskriminaci a neschopnost ochránit, respektovat a zabezpečit bezúhonnost a lidskou důstojnost."

Reklama

Související témata: