Hlavní obsah

Čech: Jsem rád, že se vše obrátilo v můj prospěch

Po sezóně, kterou poznamenala dvě zranění, se v pondělí večer rozplýval Petr Čech štěstím. Nejenže dokázal uzavřít vítězný hattrick v anketě Zlatý míč, kterou pořádá Klub sportovních novinářů, ale navíc se stane v lednu příštího roku otcem. Ještě na podzim jej přitom po těžkém zranění hlavy, které utrpěl v anglické lize při utkání s Readingem, trápily chmurné myšlenky o životě bez fotbalu.

Článek

Čekal jste, že byste mohl i přes tříměsíční herní výpadek cenu vyhrát?

Po podzimu jsem měl na Tomáše Rosického velkou bodovou ztrátu a tak mě to příjemně překvapilo. On měl výbornou první sezónu v Anglii, i když ho také brzdila zranění, o to víc si vítězství vážím.

Jak vy sám, s odstupem času, hodnotíte poslední ročník 2006/07?

Byla to sezóna jako na horské dráze - chvíli dole, kvůli zraněním, chvíli nahoře, díky mým výkonům. Musel jsem trochu změnit hodnoty a pomyslet i na to, jaký by byl život dál bez fotbalu. Já jsem ale věřil, že to dobře dopadne. Byla škoda, že jsme nakonec s Chelsea o pár bodů nedohnali Manchester v čele anglické ligy.

Získal jste již svůj třetí Zlatý míč, můžete radost z nich nějak porovnat?

První měl svoje nesmazatelné kouzlo. Obhajoba není nikdy jednoduchá, měl jsem stejnou radost, ne-li větší. A tento třetí vzhledem k okolnostem, i k tomu jakou jsem měl po podzimu ztrátu, je velmi zvláštní. Jsem rád, že se to nakonec obrátilo v můj prospěch.

Zmínil jste bodovou ztrátu po první části ankety, víte kolik to bylo bodů?

Abych řekl pravdu, měl jsem na podzim po nepříjemném zranění úplně jiné starosti, než sledovat ankety. Výsledek jsem sice viděl, ale v tu chvíli to pro mě nebylo vůbec důležité. Myslel jsem si, že jsem na jaře ztrátu stáhnul, s vítězstvím jsem však nepočítal.

O vašem triumfu rozhodl nejmenší rozdíl v historii, pouhé tři body...

Alespoň to bylo až dokonce zajímavé. Nemám rád ankety, které jsou předem rozhodnuté. To potom není takové vzrůšo. Je vidět, že je u nás z čeho vybírat, což je dobré znamení pro český fotbal.

Máte zálusk na Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy?

Asi nejblíže Zlatému míči mohl být z gólmanů Ital Buffon po loňském  mistrovství světa v Německu. Brankáři to mají těžší, fotbal je spíš o hráčích, kteří jsou mozky svých týmů. Já se snažím užívat si fotbal, hrát pro sebe a tak, abych byl platný pro mužstvo, za nějž nastupuji. Osobně si žádné šance primát mezi evropskými hráči nedávám a ani po tom netoužím.

Vás čeká na začátku příštího roku i zcela nová role, budete otcem. Jak se na tuto životní změnu těšíte?

Když jsem se to dozvěděl, měl jsem obrovskou radost. Necháme si zjistit pohlaví, ale nezáleží na tom. Rád bych byl u porodu, pokud mi to příroda dovolí.

Reklama