Hlavní obsah

Petržela jde trénovat do Baku, láká ho boj o nejvyšší mety

PRAHA

Fotbalový trenér Vlastimil Petržela, který byl na konci minulé sezóny odvolán z olomoucké lavičky, bude trénovat Něftči Baku. Čtyřiapadesátiletý kouč v úterý řekl, že se s vedením ázerbájdžánského klubu dohodl na roční smlouvě s opcí. Petržela se do nového angažmá zapojí od příštího pondělí, ambiciózní tým chce prý znovu přivést až na ligový vrchol, protože Něftči čeká už dva roky na ligový titul.

Článek

"Co jsem už měl možnost vidět, tak mají velmi dobrý tým, ti kluci tam umějí kopat. Něftči je v Ázerbájdžánu velkoklub, zabezpečený po všech stránkách. Prostě něco jako u nás Sparta a mě zase láká hrát o nejvyšší příčky," řekl v úterním rozhovoru s ČTK Petržela. "Tohle mě bude bavit, mám z toho dobrý dojem. Nebude to jako v Olomouci, kde jsem měl s mladými hráči dělat zázraky," dodal Petržela.

Když někdejší lodivod Slavie, Liberce, Sparty, Bohemians, Mladé Boleslavi či Zenitu Petrohrad na konci května skončil na lavičce olomoucké Sigmy, s níž se až do posledních kol pral o záchranu v nejvyšší soutěži. Od trénování si chtěl na nějaký čas odpočinout, ale nakonec vábení a lukrativní nabídce z Baku, které je po třech odehraných ligových kolech na třetí pozici, neodolal.

"Oni prostě byli neodbytní, prezident mi celý týden volal a pak mě doslova do Baku dotáhli, abych si prohlédl město a zázemí klubu. A potom už nešlo ucuknout," popisoval Petržela, o kterém se v červnu spekulovalo i o jaké možném kandidátovi na trenéra běloruské reprezentace.

Několik nabídek během prázdnin

"Nabídek jsem měl během prázdnin několik, nedávno se ozvala se seriózní nabídkou třeba Craiova a také jsem byl v kontaktu s Lokomotivem Moskva. Nakonec jsem možná zvolil ten nejméně populární klub, ale podle mě jsem udělal dobře," doufal Petržela, který se v úterý z Ázerbájdžánu vrátil na otočku do České republiky. Do Baku se vrátí zase v pátek, nedělní městské derby proti Interu bude sledovat ještě z tribuny, od pondělí nastoupí k týmu.

"Ještě se na mužstvo chci podívat z nadhledu, abych si udělal nějaký obrázek. Od pondělí začnu trénovat. Je dobře, že v Ázerbájdžánu teď bude dvoutýdenní pauza, tak budu mít aspoň trochu času na přípravu," uvedl Petržela.

S vedením Baku se zatím dohodl na jednoleté smlouvě. "Nechtěl jsem to na delší dobu. Třeba si nebudeme rozumět a nerad bych, aby se zase opakovala ta trapná show jako v Olomouci," připomněl Petržela svůj bouřlivý odchod z hanáckého klubu. V něm loni v prosinci sice o dva roky prodloužil smlouvu, ale po skončení nevydařené sezóny mu stejně vedení dalo "padáka".

Poslední titul v roce 2005

Něftči Baku je v historii samostatné ázerbájdžánské ligy s pěti tituly nejúspěšnějším klubem a pravidelně hraje evropské poháry, ale letos už mužstvo vypadlo z prvního předkola Poháru UEFA po vyrovnaném souboji s rakouským Riedem. Něftči naposledy slavilo mistrovský primát v roce 2005 a český trenér jej má znovu nasměrovat na vítěznou cestu.

"Ale prezident po mě hlavně chce, abych mužstvo naučil hrát rychlejší a atraktivnější fotbal. Prý se mu líbilo, jakým stylem pode mnou hrál Zenit Petrohrad," líčil Petržela, který ruský klub dovedl ke druhému, čtvrtému a šestému místu v soutěži.

Petrželovi se prý v ázerbájdžánské metropoli na jeho inspekční cestě zalíbilo, nemá se prý čeho bát. "Je to naprosto civilizovaná země, třeba s bezpečností nebude žádný problém. Jen je tam strašné vedro a lidi jezdí v autech i po městě jako blázni. Ale jinak je tam krásně," popsal s úsměvem kontroverzní trenér, který si už v Baku stačil vyhlédnout i nové bydlení. "Měl bych bydlet v nové čtvrti kousek vedle našeho klubového prezidenta, budu mít barák s krásným výhledem na moře," těšil se Petržela.

Reklama

Související témata: