Hlavní obsah

Čínská televize kvůli Özilovým výrokům nevysílala utkání Arsenalu

Čínská státní televize CCTV stáhla z vysílání nedělní utkání anglické fotbalové ligy mezi Arsenalem a Manchesterem City. Důvodem byl příspěvek záložníka Arsenalu Mesuta Özila na instagramu, v němž zkritizoval Čínu za tvrdý zásah na etnické muslimy v zemi. Informovala o tom agentura AP.

Foto: John Sibley, Reuters

Čínská státní televize CCTV stáhla z vysílání nedělní utkání anglické fotbalové ligy mezi Arsenalem a Manchesterem City. Důvodem byl příspěvek záložníka Arsenalu Mesuta Özila na instagramu, v němž zkritizoval Čínu za tvrdý zásah na etnické muslimy v zemi.

Článek

Jednatřicetiletý Özil v pátek na svém instagramovém účtu označil etnickou turkickou skupinu Ujgurů za "válečníky, kteří odolávají perzekuci".

"Korány se v Číně spalují, mešity se uzavírají, islámské teologické školy a medresy se zakazují, náboženské vůdce jednoho po druhém zabíjejí. Navzdory tomu zůstávají muslimové zticha," napsal Özil v turečtině na pozadí vlajky Východní turkestánské republiky, která krátce existovala ve 40. letech minulého století. Nyní území známé jako Sin-ťiang kontroluje Čína.

Čínská fotbalová asociace vyjádřila nad Özilovým příspěvkem "velké rozhořčení a zklamání". Arsenal se na čínské sociální síti Weibo od Özilova postoje distancoval. "Jde pouze o Özilův osobní názor. Jako klub zastává Arsenal názor, že se nikdy nemá zaplétat do politiky," uvedl londýnský klub.

Čína pro Premier League představuje nejlukrativnější zahraniční vysílací trh. Streamovací služba PPTV.com zaplatila v roce 2016 za tříletou vysílací smlouvu do roku 2022 celkem 700 milionů dolarů (přes 16 miliard korun). Místo zápasu Arsenalu zařadila čínská televize do vysílání záznam utkání mezi Wolverhamptonem a Tottenhamem.

Podobné spory s Čínou nejsou ve sportovní oblasti novinkou. V říjnu například propukl konflikt s NBA. Generální manažer basketbalistů Houstonu Rockets Daryl Morey vyvolal v Číně pohoršení, když na sociálních sítích vyzval k podpoře hongkongských obyvatel při protestech za demokratizaci systému města pod čínskou správou.

Později tweet smazal a následně se omluvil, případ ale přerostl v diplomatickou při. Způsobilo to odliv fanoušků i obchodních partnerů, zrušení přenosů přípravných zápasů NBA v čínské státní televizi a omezení propagačních akcí ligy.

Reklama

Související témata: