Hlavní obsah

Liverpool si zahraje s Flamengem o triumf na fotbalovém MS klubů

Praha

Fotbalisté Liverpoolu se v sobotním očekávaném finále 16. mistrovství světa klubů utkají s Flamengem. "Reds" chtějí v katarské metropoli Dauhá získat jednu z mála trofejí, která jim ve sbírce chybí, a vrátit brazilskému soupeři 38 let starou porážku 0:3.

Foto: Phil Noble, Reuters

Liverpoolský kanonýr Mohamed Salah (vpravo) se raduje ze své branky

Článek

Liverpool i Flamengo vstoupily do turnaje kontinentálních šampionů až v semifinále a jako favorité své zápasy zvládly, i když ne úplně hladce. Letošní držitelé Poháru osvoboditelů v úterý porazili saúdskoarabský Al Hilál 3:1 po obratu ve druhé půli. Angličtí vítězové Ligy mistrů o den později udolali mexický Monterrey 2:1 až gólem střídajícího Roberta Firmina z nastavení.

"Víme, co můžeme očekávat. Flamengo bude hrát intenzivně, organizovaně. Trenér Jorge Jesus je hodně změnil. Přivedl hráče do obrany, ustálil základní sestavu a vytvořil úspěšný tým, kde každý zná svou roli," řekl kouč Liverpoolu Jürgen Klopp na tiskové konferenci.

Soupeři se potkali už v prosinci 1981 ve finále Mezinárodního poháru, který byl předchůdcem současného mistrovství světa klubů FIFA. Flamengo vedené slavným kapitánem Zicem tehdy v Tokiu porazilo Liverpool jasně 3:0. Současní lídři Premier League při minulé účasti na turnaji v roce 2005 zase ve finále podlehli jinému brazilskému celku Sao Paulu 0:1.

Liverpool v plné síle

Ve Flamengu berou sobotní duel s Liverpoolem jako vrchol nejen letošního roku. "Je to největší finále a nejdůležitější zápas mé kariéry. Třešnička na dortu, kterým byla tato sezona," prohlásil portugalský trenér Jesus. "Čeká nás životní zápas a budeme v té nejlepší formě," doplnil obránce Filipe Luís, jenž hrával v Anglii za Chelsea.

I pro Liverpool je úspěch na šampionátu klubů důležitý, protože do Kataru dorazil v nejsilnější sestavě. Den před semifinále proto čtvrtfinále Ligového poháru na hřišti Aston Villy odehráli junioři a utrpěli debakl 0:5. V sobotu už by měl být připravený kapitán a klíčový stoper Virgil Van Dijk, který proti Monterrey nehrál kvůli nemoci. Nejistý zůstává start záložníka Georginia Wijnalduma.

Foto: John Sibley, Reuters

Takumi Minamino ze Salcburku v obklíčení liverpoolských hráčů Jordana Hendersona (vpravo) a Sadia Maného.

"Situace je pro oba finalisty odlišná. Fotbalisté Flamenga sem přijeli s jasným zadáním vyhrát a vrátit se domů jako hrdinové. Nám řekli, abychom zůstali v Anglii a raději hráli Ligový pohár," upozornil Klopp. "Pohled v Evropě na mistrovství světa klubů je jiný než ve zbytku světa, ale my to chceme změnit a zvítězit pro naše fanoušky," dodal německý kouč.

Neevropský tým ovládl turnaj naposledy v roce 2012, kdy Corinthians v jiném brazilsko-anglickém souboji zdolali Chelsea 1:0. Finále mezi Liverpoolem a Flamengem začne v 18:30 SEČ. O tři hodiny dříve Monterrey s Al Hilálem rozehrají zápas o třetí místo.

Reklama

Související témata: