Hlavní obsah

Jankulovski parádní střelou zajistil AC Milán Superpohár

MONAKO/PRAHA

Český záložník Marek Jankulovski vstřelil vítěznou branku v utkání Superpoháru mezi vítězem Ligy mistrů AC Milán a držitelem Poháru UEFA Sevillou. Utkání skončilo 3:1, ale tentokrát ani tolik nešlo o to, kdo získá prestižní trofej, nýbrž o uctění památky zesnulého Antonia Puerty. Hráč Sevilly podlehl v úterý následkům srdeční vady která mu způsobila kolaps v minulém kole španělské La Ligy.

Článek

Fotbalisté Sevilly nastoupili na trávník oblečeni v dresech se jménem svého zesnulého kolegy a kamaráda na zádech. Celý stadión, včetně monackého prince a předsedy UEFA Platiniho, pak uctil tragicky zesnulého mladíka minutou ticha. Španělská jedenáctka se zřejmě rozhodla, že nejlepší poctou Puertovi bude jedině výhra, a tak se hned od úvodního hvizdu pustila do italského soupeře s maximálním nasazením.

V první šanci se objevil sevillský Renato, po odraženém míči ale mířil mimo tyče. Přímo do kovové konstrukce naopak míč napálil s přispěním soupeře Brazilec Kaká, který v zakončení předběhl kličkujícího kolegu z milánského útoku Filippa Inzaghiho. Větší štěstí při teči obránce měl ve 14. minutě Renato. Brazilec po rohovém kopu hlavičkoval na zadní tyči a míč, i přes dotyk jednoho z hráčů AC Milán, doskákal až do sítě.

V pětadvacáté minutě mohla Sevilla vést již o dva góly. Stačilo, aby si střelec úvodní branky Renato buďto lépe zpracoval přihrávku Kanoutého před prázdnou milánskou svatyní, nebo prostřelil v ní stojící dvojici bránících Italů. O šest minut později mohl vyrovnat Clarence Seedorf po rohovém kopu. Nehlídaný na malém vápně před gólmanem Palopem však hlavičkou vysoko přestřelil. Když už se italské mužstvo radovalo ze srovnání skóre, nebyl Inzaghiho gól uznán pro metrový ofsajd. Hráči tak odešli do kabin za stavu 1:0 pro Sevillu.

Reprezentant Jankulovski těžkou střelou rozhodl 

Druhý poločas začal ve stejně vysokém tempu, v jakém se odehrál ten první. Italský tým hrozil především úniky podél pravé postranní čáry. Po jednom z nich odcentroval napříč pokutovým územím Sevilly Gattuso, našel na vzdálenější tyči neobsazeného Inzaghiho a ten se po snadné hlavičce konečně mohl radovat z regulérní vyrovnávací branky.

Český zástupce na hřišti Marek Jankulovski dokonal obrat ve dvaašedesáté minutě. Zaběhl si za španělskou obranu na Pirlův třicetimetrový pas a nechytatelným volejem levačkou poslal milánské mužstvo do vedení. Gólman Palop se po nádherné skákavé střele napříč brankou natahoval marně. Od té chvíle se z trávníku vytratila krásná hra a na její místo nastoupily strkanice, ostré zákroky a hádky s rozhodčím. Především viditelně otřesení hráči Sevilly nedokázali příliš držet nervy na uzdě.

V 86. minutě byl navíc faulován v pokutovém území Kaká a sám postižený překonal z penaltové značky nadvakrát Palopa. AC Milán se tak ve velmi zvláštní atmosféře radoval z pátého zisku Superpoháru v klubové historii po vítězství 3:1. Pro koho se utkání hraje všem připomněl Nizozemec Seedorf. Ve chvíli kdy byl střídán svlékl dres a vyzdvihl do výše tu část, kde bylo vytištěno Puertovo jméno.

Vítěz posledních dvou ročníků Poháru UEFA Sevilla je možným soupeřem pražské Slavie v základní skupině letošní Ligy mistrů. K tomu, aby se jím stala, musí ještě uspět v pondělní dohrávce odvet 3. předkola nejprestižnější klubové soutěže s řeckým AEK Athény. První utkání na španělské půdě vyhráli domácí 2:0. Druhý zápas byl přeložen ze středy kvůli Puertově tragédii. AC Milán patřil k prvním klubům, které vyjádřily Seville svůj smutek a nabídl odložení, či dokonce zrušení souboje o Superpohár. Oba týmy se nakonec dohodly, že páteční zápas bude poctou zesnulému fotbalistovi.

Reklama

Související témata: