Hlavní obsah

Unikátní průzkum: Které kluby stavěly v uplynulé dekádě nejstarší hráče?

Výzkumníci z Fotbalové observatoře zveřejnili v prosinci bilanci končící dekády v největších evropských fotbalových soutěžích. Celkem 42 klubů za sledované období nastoupilo do všech ročníků anglické Premier League, německé Bundesligy, italské Serie A, francouzské Ligue 1 nebo španělské La Ligy. Jedním ze sledovaných faktorů byl průměrný věk hráčů v sestavě. Který z klubů nejvíce sází na zkušenost? Čest své přezdívce dělá Stará dáma, tedy slavný Juventus Turín. A kde se naopak prosazuje dravé mládí?

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Cristiano Ronaldo je ve 34 letech hvězdou Juventusu.

Článek
Fotogalerie

Nejstarším týmem byl v uplynulé dekádě Juventus Turín s průměrným věkem hráčů 28,8 let. Za ním se umístily další dva italské kluby - Inter (28,4) a Lazio (28,3).

V Itálii se zjevně sází na opačný trend než ve Francii a Německu, celky z těchto zemí se umísťují na opačném konci žebříčku. Nejmladší fotbalisty stavělo Toulouse, jejichž hráči měli v průměru 24,61 roku.

Žádný jiný ze 42 sledovaných klubů se nedostal pod 25 let průměrného věku. Druhý Hoffenheim, v jehož dresu nastupuje také Pavel Kadeřábek, sázel v průměru na hráče, kterým bylo v průměru 25,02 let, třetí nejmladší pak byl v průměru Leverkusen (25,12).

Fotbalová observatoř CIES
Fotbalová observatoř je výzkumná skupina založená roku 2005 při Mezinárodním centru sportovních studií (CIES), nezávislého studijního střediska sídlícího ve švýcarském Neuchatelu. Hlavní náplní fotbalové observatoře je statistická analýza ve fotbale.

Reklama

Související témata: