Hlavní obsah

Exkluzivní průzkum: Nejmenší fotbalisty má Barcelona. Kde hrají obři?

Neuchatel

Výzkumníci z Fotbalové observatoře zveřejnili v prosinci bilanci končící dekády v největších evropských fotbalových soutěžích. Celkem 42 klubů za sledované období nastoupilo do všech ročníků anglické Premier League, německé Bundesligy, italské Serie A, francouzské Ligue 1 nebo španělské La Ligy. Jedním za sledovaných faktorů byla průměrná výška hráčů v sestavě a výsledky jsou překvapující.

Foto: Joan Monfort, ČTK/AP

Fotbalisté Barcelony (ilustrační foto).

Článek

Nejmenší fotbalisté nastupují za Barcelonu, která byla jen jedním ze dvou klubů, kde průměrná výška hráče činí méně než metr osmdesát. Fotbalista slavného týmu z Camp Nou je v průměru vysoký 178,66 centimetrů.

Borci z francouzského Lille mají jen o 1,3 cm více. Třetím nejmenším týmem v uplynulé dekádě disponovalo Nice. V tomto francouzském klubu fotbalista měří v průměru 180,19 cm.

Na obry se očividně víc sází v Německu. Hned čtyři nejvyšší týmy hrají první bundesligu. Nejvyšší fotbalisty má Schalke 04 s průměrnou výškou hráče 185,05 centimetru. Druhý Wolfsburg je na hodnotě 184,66, třetí je Hoffenheim se 184,31, čtvrtý Bayer Leverkusen měl v průměru 183,98 cm vysokého fotbalistu.

Fotbalová observatoř CIES
Fotbalová observatoř je výzkumná skupina založená roku 2005 při Mezinárodním centru sportovních studií (CIES), nezávislého studijního střediska sídlícího ve švýcarském Neuchatelu. Hlavní náplní fotbalové observatoře je statistická analýza ve fotbale.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín