Hlavní obsah

Nejvíc domácích fotbalistů nasazuje Bilbao. Který slavný klub jich využívá nejméně?

Neuchatel

Výzkumníci z Fotbalové observatoře zveřejnili v prosinci bilanci končící dekády v největších evropských fotbalových soutěžích. Celkem 42 klubů za sledované období nastoupilo do všech ročníků anglické Premier League, německé Bundesligy, italské Serie A, francouzské Ligue 1 nebo španělské La Ligy. Jedním ze sledovaných faktorů bylo procento odehraných minut domácím hráčem nebo cizincem.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Andy Delort (uprostřed) hraje za Monpellier, který ve velkém sází na francouzské fotbalisty.

Článek

Jak je mezi fotbalovou veřejností známo, největším propagátorem zařazování domácích hráčů do prvního týmu je španělský Athletic Bilbao. Pouze 3,7 % minut na hřišti dostal v dresu Bilbaa zahraniční hráč.

Byl jím Francouz Aymerick Laporte, který však má baskické kořeny, čímž s přimhouřenýma očima zapadá do klubové koncepce. V Bilbau se totiž lpí na zaměstnávání Basků. Laporte už v Athleticu nepůsobí, před dvěma lety totiž přestoupil do Manchesteru City.

Domácí fotbalisté dostávají velký prostor také v St. Ettiéne s pouhými 17,9 % minut odehraných zahraničním fotbalistou. Třetí Montpellier je na 27,8 %.

Na druhém konci tabulky se bez většího překvapení umístil londýnský Arsenal, kde naopak cizinci odehráli 83,9 % minut, druhý je Inter (83,4), třetí Chelsea (80,1).

Fotbalová observatoř CIES
Fotbalová observatoř je výzkumná skupina založená roku 2005 při Mezinárodním centru sportovních studií (CIES), nezávislého studijního střediska sídlícího ve švýcarském Neuchatelu. Hlavní náplní fotbalové observatoře je statistická analýza ve fotbale.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň