Hlavní obsah

Fotbalistky Německa se chystají na obhajobu zlata z MS

ŠANGHAJ

Fotbalistky Německa budou hlavními favoritkami nadcházejícího mistrovství světa, které od pondělí hostí pět čínských měst. Obhájkyně titulu a mnohonásobné evropské šampiónky chtějí potvrdit současnou nadvládu v ženském fotbale a vítězně se naladit na olympiádu v Pekingu. Zastavit se je pokusí tradiční soupeřky - Norky, Švédky a Američanky, překvapit mohou domácí Číňanky.

Foto: DPA/EPA

ilustrační foto

Článek

Jen těžko lze mezi šestnácti účastnickými celky hledat většího favorita než Němky. Ty vyhrály poslední světový šampionát, na starém kontinentu nenašly přemožitelky už čtyřikrát po sobě. V kvalifikacích a finálových turnajích šampionátu jsou neporažené 46 zápasů. "Čtyři nebo pět týmů se může stát světovým šampiónem, my jsme jedni z nich. I kdybychom předčasně vypadli, nemůže to ublížit pokroku, který jsme za poslední léta udělali," řekl prezident německé fotbalové asociace Theo Zwanziger.

Němky v kvalifikaci nadělovaly rekordní debakly, ale některé poslední přípravné duely jim příliš nevyšly. Prohrály třeba s Norkami a v generálce před odletem do Číny se stejnými soupeřkami remizovaly 2:2. "Nevíme proč, ale máme trochu strach," přiznala kapitánka Birgit Prinzová, která odvracela porážku svým 110. gólem v národním dresu.

Na titul si brousí zuby i poslední olympijské vítězky Američanky, ale dubnový los jim příliš radosti neudělal. "Máme zase stejné soupeře. Měli jsme nejtěžší skupinu minule a teď znovu," posteskl si trenér Greg Ryan na adresu týmů Nigérie, KLDR a Švédska, které obhajuje finálovou účast z předchozího šampionátu. "Chceme dosáhnout vrcholu. Naším cílem je další finále a já myslím, že na to máme," prohlásil švédský trenér Thomas Dennerby.

Šampionátu se zúčastní Dagmar Damková

Právě reprezentantky "tří korunek" připravily v kvalifikační skupině o účast na MS české hráčky, přesto má tuzemský fotbal v Číně své zastoupení. Šampionátu se zúčastní česká rozhodčí Dagmar Damková a podle jejích slov je téměř jisté, že si zapíská. Původně přitom byla jen náhradnicí. "Byla jsem na olympiádě, mistrovství Evropy, jen ten svět mi zatím chyběl. Je to pro mě určitě vrchol kariéry," řekla ČTK před odletem do Asie.

Čína měla pořádat už minulý šampionát, ale kvůli epidemii viru SARS ho FIFA přeložila do Spojených států. Damková proto očekává, že se pořadatelé v generálce na olympijský turnaj v Pekingu budou chtít vytáhnout. "Pro ně je to vrchol. Jsou na MS hodně nažhavení, na každý zápas může přijít až 30 nebo 40 tisíc lidí," odhadovala nejznámější česká rozhodčí. I proto prý mohou daleko dojít domácí Číňanky.

Turnaj, který se odehraje v Šanghaji, Čcheng-tu, Wu-chanu, Chang-čou a Tchien-ťinu, zahájí v pondělí souboj obhájkyň titulu z Německa s Argentinou. Z každé ze čtyř čtyřčlenných skupin postoupí dva nejlepší celky do vyřazovacích bojů, nové šampiónky budou známy 30. září. Přímé přenosy bude vysílat Eurosport.

Složení základních skupin:
Skupina A: Německo, Japonsko, Anglie, Argentina.
Skupina B: Nigérie, USA, KLDR, Švédsko.
Skupina C: Norsko, Ghana, Austrálie, Kanada.
Skupina D: Čína, Nový Zéland, Brazílie, Dánsko.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň