Hlavní obsah

Rakouské pořadatele ME děsí špatné výkony fotbalistů

VÍDEŇ

Další kolaps, Skutečně děsivý výkon, Jedno velké zklamání - tak a podobně charakterizují v titulcích rakouské noviny poslední přípravné zápasy své fotbalové reprezentace. Pořadatelská země evropského šampionátu v roce 2008 propadá depresi a nervozitě; rychle se rozšířil výrok televizního komentátora, který prohlásil, že "v zemi místo euroforie vládne eurofobie".

Článek

Zatímco nerozhodný výsledek přípravného zápasu proti České republice 22. srpna vyvolal v Rakousku opatrný optimismus, protože místní reprezentace po delší době naznačila zlepšení, nynější zápasy turnaje čtyř zemí (Rakousko, Švýcarsko, Japonsko a Chile) vyvolaly zdrcující kritiku.

Jeden z nejslavnější internacionálů a bývalý trenér národního týmu Herbert Prohaska, který působí jako komentátor v rakouské televizi, řekl po prvním zápase turnaje proti Japonsku (0:0), že horší výkon rakouské reprezentace nikdy neviděl. Rakušané sice nakonec vyhráli na penalty, ale Japonci měli po celé utkání obrovskou převahu a jen lehkomyslným zahazováním šancí se připravili o jasnou výhru.

"I za mého vedení jsme sehráli řadu špatných utkání, ale takováhle hrůza to nikdy nebyla," řekl Prohaska. Po úterním zápase s Chile (0:2) pak odmítl názor současného trenéra Josefa Hickersbergera, že ve srovnání s utkáním proti Japonsku přece jen nastalo určité zlepšení. "Bylo to stejně špatné," prohlásil Prohaska.

Komentáře médií hovoří o matném, unaveném výkonu bez jakéhokoliv nápadu, o nulové nebezpečnosti útoku a rozhodujících nedostatcích ve středu hřiště. Z řad fanoušků zaznělo v úterý večer ve Vídni hlasité volání po odstoupení trenéra Hickersbergera, komentátoři tuto možnost začínají nepřímo připouštět a sám trenér po utkání nervózně vyjel na novináře slovy: "Pokud víte o někom lepším, tak prosím..."

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín