Hlavní obsah

Devět fanoušků Baníku odsouzeno za přepadení vlaku

OSTRAVA

Podmíněné tresty rozdal ve středu soudce Okresního soudu v Ostravě devíti příznivcům fotbalového klubu Baník, kteří přesně před rokem, 27. září, vtrhli do vlaku s příznivci klubu Legia Varšava, kde napadli několik desítek Poláků. Nočního útoku se sice zúčastnilo několik desítek baníkovců, pouze devět z nich se ale pomocí svědků a náhodně pořízených fotografií podařilo identifikovat tak, aby mohli být odsouzeni.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Fanoušci Baníku Ostrava

Článek

Nejmladšímu z nich je dvacet let, nejstarší má ročník narození 1974. „Uznal jsem je vinnými z trestného činu výtržnictví. Všichni dostali podmíněné tresty v délce od 8 do 12 měsíců. Zkušební dobu jsem stanovil na dobu od 1 roku do 4 let,“ řekl Právu soudce Igor Krajdl. Odsouzení se uskutečnilo formou trestního příkazu za zavřenými dveřmi.

Skupina 40 až 60 maskovaných mužů vtrhla do vagónu rychlíku Chopin, který zastavil na ostravském hlavním nádraží dvě hodiny po půlnoci, a začala bít Poláky, kteří cestovali do Vídně na fotbalové utkání. „Zatáhli za tři ruční brzdy a lidově řečeno vymlátili vagón,“ řekl soudce.

Policejní vyšetřování bylo podle něho poměrně komplikované, protože napadení Poláci nechtěli svědčit a ti, kteří byli zraněni, dokonce odmítli nabízené lékařské vyšetření. Proto trvalo delší dobu, než se podařilo podezřelé identifikovat. „Skoro všichni byli oblečeni do černých mikin, na hlavách měli kapuce a na ústech chirurgické roušky,“ dodal soudce s tím, že většina obviněných účast na incidentu popírala. „Hájili se, že se v noci šli pouze projít na nádraží,“ řekl.

Rozsudek není pravomocný. Pokud se někdo z odsouzených fanoušků odvolá, bude svoláno standardní hlavní líčení.

Reklama

Související témata: