Hlavní obsah

Německé fotbalistky obhájily světový titul

ŠANGHAJ

Německé fotbalistky obhájily titul mistryň světa. V nedělním finále v čínské Šanghaji porazily Brazilky 2:0. Vítěznou branku obstarala na začátku druhého poločasu Birgit Prinzová, druhou trefu přidala čtyři minuty před koncem hlavou Simone Laudehrová. Brazilky měly šanci vyrovnat na 1:1, ale nejlepší střelkyně turnaje Marta neproměnila penaltu. Brankářka Nadine Angererová tak za celý turnaj ani jednou neinkasovala.

Článek

"Předvedly jsme skvělý týmový výkon, pracovaly jedna pro druhou a bojovaly na hranici možností. Když jsme daly první gól, už jsem věděla, že nás ani Brazilky nezastaví. Úplně klidná jsem ale byla až ve chvíli, kdy Nadine chytila penaltu," libovala si trenérka staronových mistryň světa Silvia Neidová. "I moje hráčky odevzdaly na hřišti všechno, měly víc šancí, ale Němky byly nebezpečnější před bránou. Druhé místo posune ženský fotbal v Brazílii zase o kus dál," uvedl brazilský kouč Jorge Barcellos.

Německé hrdince Angererové před začátkem finále chybělo 68 minut k překonání absolutního rekordu světových šampionátů, který patřil Italovi Walteru Zengovi. Ten na MS v roce 1990 udržel čisté konto 517 minut. Angererová v neděli i díky zneškodněné penaltě jeho rekord vylepšila, gól neinkasovala 540 minut, tedy v žádném z devíti zápasů. "Nadine byla v brance senzační, ale měly jsme i trochu štěstí," řekla autorka prvního finálového gólu Prinzová.

Němky byly již před začátkem finále favoritkami a s Brazilkami dosud ani jednou neprohrály. Jihoameričanky však chtěly nepříznivou bilanci změnit a hned od začátku zatlačily Němky do obrany. Ve 20. minutě mohly jít dokonce do vedení, ale Daniela trefila jen tyč a z následné dorážky hlavou v pádu přestřelila.

Němky se soustředily na pozornou obranu, která je zdobila po celý turnaj, a čekaly na svou šanci. Ta přišla na začátku druhé půle. Míč se dostal ke kapitánce a trojnásobné nejlepší hráčce světa z předchozích let Prinzové, jež střelou do protipohybu a pod tělem brankářky poslala Němky do vedení.

To ještě vystupňovalo brazilský tlak, který skončil odpískanou penaltou, jenže Marta ke svým sedmi brankám další nepřidala, protože nepříliš umístěnou střelou Angererovou nepřekonala. Němky si výhru už pohlídaly, navíc tři minuty před koncem si Laudehrová naskočila na rohový kop a hlavou zvýšila.

"Je těžké vyjádřit pocity. Vítězství Německa bylo zasloužené, ale my můžeme mít vztyčené hlavy. Teď se zaměříme na olympijské hry," uvedla Marta. "Je to smutné, hrály jsme hůř než v semifinále proti USA. Němky byly lepší, ale příště vyhrajeme my," doplnila Cristiane.

Fotbalistky USA porazily Norsko

Fotbalistky Spojených států obhájily na světovém šampionátu bronzové medaile. Zápas o třetí místo proti Norsku proměnily ve své galapředstavení, až za stavu 4:0 se podařilo Seveřankám vstřelit alespoň čestný gól. Zápas s řadou šancí na obou stranách sledovalo nadšených 24 tisíc diváků.

Američanky po čtyřbrankovém debaklu v semifinále s Brazílií zasypaly norské soupeřky stejným přívalem branek. O první dvě se postarala Abby Wambachová, další přidaly Lori Chalupná a Heather O'Reillyová a v 59. minutě vedl tým USA už 4:0.

Teprve pak se prosadila v norském týmu, který na MS v roce 1995 přerušil kralování právě Američanek, Ragnhild Gulbrandsenová. Ta završila svůj střelecký účet na turnaji šestým gólem, stejně tolik nasbírala Wambachová a dělí se o druhou příčku.

O titul se utkají od 14:00 Brazilky a úřadující fotbalové královny z Německa.

Mistrovství světa fotbalistek:
Finále:
Německo - Brazílie 2:0 (0:0)
Branky: 52. Prinzová, 86. Laudehrová. Rozhodčí: Ogstonová (Aus.) - Tovarová, Meňezová (Mex.). ŽK: Garefrekesová, Bresoniková - Daniela. Diváci: 31.000.
Německo: Angererová - Stegemannová, Hingstová, Krahnová, Bresoniková - Garefrekesová, Laudehrová, Lingorová, Behringerová (74. Müllerová) - Smiseková (80. Bajramajová), Prinzová.
Brazílie: Andreia - Elaine, Aline (88. Katia), Tania (81. Pretinha), Renata Costa - Formiga, Ester (63. Rosana), Daniela - Marta - Maycon, Cristiane.
Zápas o 3. místo:
USA - Norsko 4:1 (1:0)
Branky: 30. a 46. Wambachová, 57. Chalupná, 59. O'Reillyová - 63. R. Gulbrandsenová. Diváci: 24 000.
Nejlepší hráčky:
Zlatý míč: Marta (Braz.). Stříbrný míč: Prinzová (Něm.). Bronzový míč: Cristiane (Braz.).
Nejlepší střelkyně:
1. Marta (Braz.) 7 branek, 2. Wambachová (USA) a R. Gulbrandsenová (Nor.) po 6, 4. Prinzová (Něm.) a Cristiane (Braz.) po 5, 6. De Vannaová (Austr.), Lingorová (Něm.) a Smithová (Angl.) po 4, 9. Smiseková (Něm.) a Sinclairová (Kan.) po 3.
Nejlepší brankářka:
Angererová (Něm.).
Konečné pořadí MS:
1. Německo, 2. Brazílie, 3. USA, 4. Norsko, 5. Čína, 6. Austrálie, 7. Anglie, 8. KLDR, 9. Kanada, 10. Japonsko, 11. Švédsko, 12. Dánsko, 13. Nigérie, 14. Nový Zéland, 15. Ghana, 16. Argentina.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň