Hlavní obsah

Šéf FIFA chce omezit počet cizinců ve fotbalových klubech

BRUSEL

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter chce od roku 2010 zavést omezený počet cizinců v ligových soutěžích. Základní sestavy týmů by podle nového pravidla měly obsahovat minimálně šest hráčů z dané země.

Článek

"Je to otázka principu," prohlásil Blatter podle agentury Reuters. "Fotbal je natolik silný, že si může zavést vlastní pravidla. Nemůžete srovnávat hráče s dělníkem," připomněl zákony Evropské unie, podle kterých mohou fotbalisté, stejně jako normální lidé, hledat práci ve všech členských zemích. Nápad šéfa FIFA prý podporují prezident Bayernu Mnichov Franz Beckenbauer, trenér Manchesteru United Alex Ferguson a Mezinárodní olympijský výbor.

"Před lety jsme měli Bosmanův případ a podle zákonů Evropské unie jsou fotbalisté normální zaměstnanci," oponoval mluvčí unie Frederic Vincent. O volném pohybu fotbalistů po evropských klubech rozhodl v roce 1990 případ belgického hráče Jeana-Marka Bosmana, kterému FC Lutych zamítl po skončení smlouvy přestup do Dunkerque. Fotbalista se obrátil na soud a ten po pětiletém procesu rozhodl o volném pohybu fotbalistů po Evropě a možnosti odejít po skončení kontraktu bez finanční náhrady.

Pochybnosti o Blatterově nápadu vyjádřil i prezident UEFA Michel Platini. "Je to dobrá myšlenka, ale z právního hlediska těžko realizovatelná," prohlásil.

Do opozice proti novému pravidlu se postavilo sdružení G14, které sdružuje nejvlivnější evropské kluby jako například Real Madrid, Manchester United nebo AC Milán.

Reklama