Hlavní obsah

Petr Čech znovu kandiduje na nejlepšího fotbalistu světa

CURYCH

Brankář Petr Čech se podruhé za sebou dostal do nominace na nejlepšího světového fotbalistu, kterého každoročně vyhlašuje mezinárodní federace FIFA. Opora české reprezentace a londýnského klubu Chelsea se dnes objevila v elitní společnosti dalších 29 vybraných hráčů zveřejněných na internetové stránce FIFA. Vítěze, který bude korunován 17. prosince na galavečeru v Curychu, vyberou trenéři a kapitáni reprezentačních mužstev.

Článek

Čech je mezi vybranou třicítkou jediným českým zástupcem. Loni se o trofej ucházel spolu s kapitánem národního týmu Tomášem Rosickým. V minulosti si v anketě nejlépe vedl bývalý reprezentant Pavel Nedvěd, který obsadil v letech 2003 a 2004 čtvrtá místa.

Nejpočetnější zastoupení má v letošním výběru Itálie, úřadujících mistrů světa je pět. Šanci na obhajobu prvenství má obránce Fabio Cannavaro, spolu s ním byli vybráni Gianluigi Buffon, Gennaro Gattuso, Alessandro Nesta a Andrea Pirlo. Anglie i Francie mají po čtyřech hráčích, šanci získat svou třetí trofej má vítěz z let 2004 a 2005 Brazilec Ronaldinho.

V nominaci na nejlepší fotbalistku světa je 26 adeptek, tři finalisty v obou kategoriích oznámí FIFA na začátku prosince.

Nominace hráčů v abecedním pořadí:
Buffon (It./Juventus), Cannavaro (It./Real Madrid), Čech (ČR/Chelsea), Cristiano Ronaldo (Port./Manchester U.), Deco (Port./Barcelona), Drogba (Pobř. slonoviny/Chelsea), Essien (Ghana/Chelsea), Eto'o (Kam./Barcelona), Gattuso (It./AC Milán), Gerrard (Angl./Liverpool), Henry (Fr./Barcelona), Juninho (Braz./Lyon), Kaká (Braz./AC Milán), Klose, Lahm (oba Něm./Bayern Mnichov), Lampard (Angl./Chelsea), Márquez (Mex./Barcelona), Messi (Arg./Barcelona), Nesta, Pirlo (oba It./AC Milán), Ribéry (Fr./Bayern Mnichov), Riquelme (Arg./Villarreal), Ronaldinho (Braz./Barcelona), Rooney (Angl./Manchester U.), Terry (Angl./Chelsea), Tevez (Arg./Manchester U.), Thuram (Fr./Barcelona), Torres (Šp./Liverpool), Van Nistelrooij (Niz./Real Madrid), Vieira (Fr./Inter Milán).

Reklama