Hlavní obsah

Německý fotbalista íránského původu může dál reprezentovat

FRANKFURT NAD MOHANEM

Mladý německý fotbalista íránského původu Ashkan Dejagah, jenž odmítl minulý týden nastoupit ke kvalifikačnímu utkání jednadvacítek v Izraeli, může i nadále reprezentovat Německo. Po zhruba hodinové schůzce s hráčem to uvedl šéf Německého fotbalového svazu Theo Zwanziger.

Článek

Dejagah požádal před dvěma týdny trenéra reprezentační jednadvacítky Dietera Eiltse, aby z osobních důvodů nemusel hrát v Izraeli, a kouč mu vyhověl. V Německu nicméně vzbudil hráčův krok velké pobouření, politici i představitelé Ústřední rady Židů ho za "soukromý protižidovský bojkot" kritizovali a požadovali jeho vyřazení z národního týmu.

"Přesvědčil nás, že mu vzhledem k jeho íránskému původu šlo pouze o blaho jeho rodiny a blízkých," uvedl po dnešní schůzce Zwanziger s tím, že Dejagah v kádru jednadvacítky zůstává a bude Eiltsovi k dispozici i pro zápas proti Izraeli na domácí půdě.

Íránská vláda existenci Izraele neuznává a své občany, kteří do židovského státu cestují, tvrdě postihuje. Na tom stavěl svou obhajobu i Dejagah, jenž má i íránský pas. "Je mi líto, jestli mě někdo špatně pochopil. Jakákoli forma diskriminace je mi cizí," řekl dnes Dejagah.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň