Hlavní obsah

Fotbalový klub Sheffield FC slaví 150. výročí

SHEFFIELD/PRAHA

Pouze dva kluby vyznamenala v roce 2004 Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) při oslavách stoletého výročí od svého založení. Kromě slavného Realu Madrid dostal řád Za Zásluhy i anglický Sheffield FC. Ten sice nikdy nic významného nevyhrál, zato se může pyšnit titulem nejstaršího fotbalového klubu na světě. Od jeho založení uplyne 24. října 150 let.

Článek

Přestože v polovině 19. století byl fotbal v Anglii poměrně běžnou kratochvílí, chyběla jakákoli organizace a pravidla se lišila od města k městu. Právě sheffieldský klub stál na počátku sjednocovacího procesu a má velké zásluhy na zavedení dnes již neodmyslitelných součástí nejrozšířenější míčové hry, jako například přímých a rohových kopů, autových vhazování, pevných břeven či hraní hlavou.

Za vznikem nejstaršího klubu na světě stáli dva kriketoví nadšenci William Prest a Nathaniel Creswick, kteří na jaře roku 1857 horlivě diskutovali o potřebě organizovaného sportu, jež by je a jejich spoluhráče udržel přes zimu v kondici. Volba padla na fotbal a o pár měsíců později, konkrétně 24. října 1857, byl založen Sheffield FC.

Myšlenka se ujala a v roce 1862 už v sheffieldském regionu existovalo 15 týmů. O rok později se tamní FC stal jedním ze zakládajících členů Anglické fotbalové asociace, nejstaršího svazu na světě. Po britských ostrovech zasáhla fotbalová vlna i kontinentální Evropu. Primát nejstaršího českého klubu patří Spartě Praha, jež vznikla v listopadu 1893 jako AC Královské Vinohrady.

Se zavedením profesionalismu v polovině 90. let 19. století nastal úpadek Sheffieldu FC, nicméně na amatérské úrovni působí klub bez přestávky dodnes. V současnosti má 13 různých týmů: dva dospělé, devět juniorských, jeden ženský a jeden zdravotně handicapovaných. Členství v klubu mají i takové fotbalové osobnosti jako Eric Cantona, Sepp Blater, Bobby Robson, Sven-Göran Eriksson a další.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín