Hlavní obsah

Šimák: Cítil jsem, že si ničím život

BERLÍN

Cítil, že si alkoholem ničí život, ale špatný vliv na něj měli přátelé. S tím je teď konec a cílem fotbalisty Jana Šimáka je zahrát si opět v německé bundeslize. O svůj německý comeback se bývalý hráč Hannoveru a Leverkusenu pokouší v dresu druholigového klubu FC Carl Zeiss Jena.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalista Jan Šimák - ilustrační fotografie

Článek

V rozhovoru pro týdeník Bild am Sonntag devětadvacetiletý Šimák ujišťuje, že už není "skandálním fotbalistou", jak jej znají i němečtí fanoušci. "Tehdejší Šimák už neexistuje," prohlásil.

Záložník, jenž byl podle bulvárního týdeníku na cestě stát se fotbalistou světové třídy, si prožil první hvězdné okamžiky, ale i období nočních eskapád, jako hráč druholigového Hannoveru 96, kam přestoupil v roce 2000 z Blšan. V roce 2002 se neúspěšně pokoušel prosadit v bundesligovém Bayeru Leverkusen, ten jej však nakonec pustil na hostování opět do Hannoveru.

Na srazech si Šimák dává raději jablečnou štávu

Táborský rodák dal najevo, že se nechce ohlížet zpět do doby, kdy měl problémy s alkoholem a "nesprávné přátele", kteří, místo aby jej od pití odrazovali, pili s ním. "Naštěstí už je nemám. V Jeně večer nikdy nikam nechodím, už víc než dva roky jsem nevypil ani kapku," řekl Šimák bulvárnímu listu. Na večerních srazech mužstva prý pije jablečnou šťávu nebo kávu a alkohol mu vůbec nechybí. "Jenom jednou za půl roku dostanu na alkohol chuť. Ale to je v hlavě jen na vteřinu. A pak mi rozum řekne: Ne, to nesmíš!" tvrdí fotbalista, který se mezitím vzdal i cigaret. "Je to skvělý pocit vyhrát boj proti alkoholu a cigaretám," uvedl Šimák.

Bývalý fotbalový rebel však odmítá rozebírat příčiny svého někdejšího zhýralého života. "Každý chce vědět, jak to tehdy bylo, proč to tak bylo. Abych řekl pravdu, ty staré záležitosti mi lezou na nervy. Byla to chyba, hotovo, konec! Teď chci začít znovu!" prohlásil.

Do Německa se chtěl vrátit, i když si byl vědom, že mu někteří lidé budou minulost připomínat. "V utkání proti St. Pauli mě jeden protihráč nazval alkoholikem," uvádí příklad. Proč jej třeba neuhodil? "Pak byste zase napsali: Typický Šimák, z ničeho se nepoučil a tak dále...," uvedl hráč.

Velkou zásluhu má na proměně přítelkyně

Velkou zásluhu na své proměně přičítá Šimák přítelkyni. "Myslím, že kdybych ji měl dříve, neseběhlo by se to tak," řekl. Rozhodnutí radikálně změnit život v něm prý uzrálo v létě roku 2005, kdy byl hráčem Sparty. "Cítil jsem, že si ničím život. A to jsem nechtěl," uvedl.

Jeho cílem je zahrát si znovu bundesligu; třeba opět za Hannover nebo Leverkusen. "Nemohu přece žít z toho, že jsem kdysi jednu sezonu hrál dobrý fotbal," řekl záložník z města optiky.

Reklama

  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  1 : 0 Sparta - Ostrava 1 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice