Hlavní obsah

Fotbalové velmoci chtějí vítěze národních pohárů v Lize mistrů

PAŘÍŽ

Představitelé evropských fotbalových velmocí si přejí, aby vítězové národních pohárů měli automaticky zajištěný start v Lize mistrů. Shodli se na tom s šéfem UEFA Michelem Platinim zástupci svazů šesti fotbalově nejvyspělejších zemí na kontinentu z Německa, Francie, Anglie, Španělska, Itálie a Portugalska. UEFA to uvedla v prohlášení po pondělní schůzce v Paříži.

Článek

Platiniho plán otevřít Ligu mistrů pro více zemí a pustit do ní i vítěze národních pohárů tak získal další významnou podporu. Z prohlášení vyplývá, že se na tom "velká šestka" shodla jednomyslně. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout při zasedání výkonného výboru UEFA, které proběhne 30. listopadu a 1. prosince v Luzernu.

Již dříve získal Platini na svou stranu renomované trenéry, jakými jsou José Mourinho, Arséne Wenger, Ottmar Hitzfeld či Roberto Mancini. Naopak u některých klubů narazil na odpor, přičemž například kouč Manchesteru United Alex Ferguson plány označil za nesmysl.

Platini chce změnit především předkola Ligy mistrů. Do nich by podle jeho představ z ligových soutěží nepostupovali zástupci dvanácti nejsilnějších zemí podle klubového žebříčku a o šest míst v hlavní soutěži by tak hrály jen země na dalších místech. O další čtyři místa by bojovalo šestnáct vítězů národních pohárů opět podle klubového žebříčku.

Reklama

Související témata: