Hlavní obsah

Palestinští fotbalisté neodletěli k utkání, viní z toho Izrael

GAZA

Odmítavý postoj izraelských úřadů prý znemožnil palestinské fotbalové reprezentaci bojovat o místo na MS v roce 2010. Tvrdí to alespoň Palestinci, kteří měli odletět do Singapuru k nedělnímu utkání prvního kola asijské kvalifikace, místo toho ale museli zůstat doma. Izrael prohlásil pásmo Gazy před časem za nepřátelské území a výjimku k vycestování neudělil ani fotbalistům.

Článek

Z pásma Gazy mělo odletět na východ Asie celkem 18 osob z palestinské fotbalové reprezentace včetně funkcionářů. Nikdo z nich ale nebyl okupační správou vpuštěn do letadla s odkazem na embargo uvalené na pohyb osob v celé oblasti. S odkazem na mluvčího palestinského fotbalového svazu Džamála Abú Hašíše o tom pondělí informovala agentura AP.

Palestinci obratem požádali FIFA o přeložení zápasu, odpověď mezinárodní federace se ale zatím nepodařilo získat. Případ zatím nekomentovala ani izraelská okupační správa.

Vztahy v pásmu Gazy jsou dlouhodobě napjaté, Izraelci hovoří o "teroristickém" či "nepřátelském" území. Kvůli pokračujícím raketovým útokům na izraelská sídla, vedeným právě z okupovaného území, dokonce o víkendu údajně radikálně omezili Palestincům dodávky ropy. Již delší dobu je uvaleno i embargo na pohyb osob; Izraelci přes hranice pásma Gazy pouštějí jen výjimečně a pouze v humanitárních případech.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň