Hlavní obsah

Zraněný stoper Stam končí v 35 letech s fotbalem

AMSTERODAM

Někdejší nejdražší fotbalový obránce na světě Jaap Stam se rozhodl ukončit kariéru. Dlouholetý nizozemský reprezentant a stoper Ajaxu v pondělí na tiskové konferenci v Amsterodamu oznámil, že už nemá potřebnou motivaci a druhým důvodem je poslední zranění, které před deseti dny utrpěl při ligovém zápase.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaap Stam (vpravo) v souboji s Maurem Lustrinellim.

Článek

"Už před touto sezónou jsem s lidmi z Ajaxu mluvil o tom, že už necítím potřebný tah na branku, abych pokračoval v kariéře. Tehdy mě ještě přemluvili, ale tím hlavním důvodem jsou teď mé zdravotní problémy," vysvětlil Stam.

Fyzicky se také necítil dobře už delší dobu. "Během hry jsem se víc soustředil na sebe než na soupeře, a to přece nejde. Navíc jsem vyloženě silový tip a chtěl jsem odevzdávat sto a ne jen 60 procent," dodal.

Kariéru začal Stam v roce 1992 v druholigovém týmu FC Zwolle. Ve své vlasti pak vystřídal několik špičkových klubů a kvality dokazoval v anglické i italské lize. Nejdražšího obránce z něj udělal v roce 1998 Manchester United, který Stama koupil z PSV Eindhoven za tehdy rekordních 10,75 miliónu liber.

S Manchesterem vyhrál Ligu mistrů i tři anglické tituly

S Manchesterem se mu podařilo vyhrát Ligu mistrů, tři anglické tituly i domácí pohár. Do Ajaxu se vrátil loni v létě po dvou letech v AC Milán. Za reprezentaci odehrál téměř sedm desítek zápasů a rozloučil se s ní na Euru 2004 v Portugalsku.

Jeho kariéru však poznamenal i dopingový škraloup. Během angažmá v Laziu Řím měl v zimě 2001 pozitivní test na nandrolon a kvůli dopingu nesměl pět měsíců hrát. Dres Ajaxu naposledy oblékl 20. října v ligovém zápase s Nijmegenem, který kvůli zranění nedohrál.

Reklama