Hlavní obsah

Košťál: Národní stadión bychom chtěli začít stavět příští rok

Místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Vlastimil Košťál by byl rád, kdyby se s výstavbou Národního stadiónu začalo již v příštím roce. Stadión je prý začleněn v projektu primátora hlavního města Béma Praha olympijská. Fotbalový stánek by neměl mít nižší kapacitu než 35 000 míst a měl by splňovat všechny požadavky UEFA i FIFA.

Foto: Sport.cz

Vlastimil Košťál

Článek

Jak daleko je projekt výstavby Národního stadiónu na Letné?

Ve fázi studií a projednávání z hlediska projektové dokumentace, kapacity, dopravní obslužnosti, inženýrských sítí, životního prostředí a všeho, co taková stavba vyžaduje, než může být zahájena. Jednání probíhají na příslušných úřadech.

Věříte, že byste mohli stihnout zahájit stavbu už v roce 2008?

Děláme pro to maximum, ale samozřejmě záleží na zmíněných úřadech.

Primátor Bém řekl, že nevidí reálně zahájení stavby v tomto termínu vzhledem k výstavbě tunelu a nového dopravního systému na Letné...

O tomto jeho vyjádření nevím. Naopak z předchozích jednání vyplynulo, že projekt Národního stadiónu na Letné má jeho podporu. Je také zahrnut v projektu Praha olympijská. Určitě by bylo dobré, když už bude Letná uzavřená, využít toho i pro výstavbu stadiónu. Ten by měl vyrůst na místě, kde už sportoviště stojí a tyto prostory jsou pro tento účel vyčleněné. Neměly by tedy vzniknout problémy z hlediska územních plánů, pozemků a podobných záležitostí.

Máte připraveny varianty, jak bude stadión umístěn, jak bude vysoký a případně jak hluboko se půjde pod zem?

Jsme si vědomi, že v podstatě pod stadiónem povede tunel. Připraveny jsou tři varianty, týkající se například polohy a výšky stadiónu, které samozřejmě souvisejí i s jeho kapacitou. Ta by neměla být nižší než nějakých 35 000 sedadel. Všechny projekty odpovídají shora zmíněným požadavkům.

Co jiné pražské lokality?

O těch neuvažujeme, pracujeme na projektu Letná.

Počítáte s tímto stadiónem v rámci uvažované kandidatury na pořádání ME 2020?

Tento projekt je mnohem starší, než myšlenka, která je teprve v zárodku a budeme o ní teprve jednat. Stadión by měl určitě odpovídat všem požadavkům UEFA a FIFA, aby na něm mohly být uskutečněny všechny vrcholné soutěže.

Reklama

Související témata: