Hlavní obsah

Na pláží Copacabana se hraje o fotbalové zlato

RIO DE JANEIRO

Brazilci si ještě na pořádání fotbalového mistrovství světa musejí sedm let počkat, ale jeden šampionát u nich začal už v pátek. Na proslulé pláži Copacabana bude až do 11. listopadu bojovat 16 mužstev o titul mistra světa v plážovém fotbalu. Největším favoritem je domácí tým, který hned v první den nastřílel Šalamounovým ostrovům jedenáct gólů.

Článek

Původně rekreační zábava v přímořských letoviscích je v současnosti podle FIFA nejdynamičtěji se rozvíjejícím profesionálním sportem. Dávno pryč jsou doby, kdy ho i na vrcholné úrovni propagovaly vysloužilé fotbalové hvězdy jako Zico, Junior nebo Cantona. Nyní ho hrají plážoví specialisté a ani slavný Romário se už letos do brazilské reprezentace nevešel.

První oficiální turnaj se hrál v roce 1992 na Floridě, ale za kolébku tohoto sportu je všeobecně považována Brazílie. Ta také od roku 1995 každoročně pořádá světový šampionát a většinou ho vyhrává. Jen v roce 2001 jejich šňůru přetrhli Portugalci a o čtyři roky později, když se hrálo poprvé pod záštitou FIFA, se radovali Francouzi.

Brazilci na úvod hladce vyhráli 

Brazilci jsou i letos jasným favoritem. Za poslední tři roky neprohráli ani jeden z 51 zápasů. Jejich největší hvězdou je Benjamin, který už v reprezentaci nastřílel více než dvě stě gólů a dokáže diváky pobavit nádhernými technickými kousky. Na rozcvičení "Kanárkům" los přihrál snadné sousto v podobě Šalamounových ostrovů a výsledkem bylo jednoznačné vítězství 11:2.

Těžší soupeři je čekají až ve vyřazovací části. Největším konkurentem v boji o zlato budou pravděpodobně Portugalci v čele s Madjerem, který už tři roky sbírá individuální trofeje pro nejlepšího plážového fotbalistu na světě. S velkými ambicemi přiletěli také Francouzi, u nichž se velký propagátor plážového fotbalu Eric Cantona ujal role trenéra.

Česká republika v kvalifikaci neuspěla 

Hřiště je o něco delší než basketbalové, ale dvakrát širší. Hrací doba je třikrát dvanáct minut a na ploše jsou pětičlenné týmy. Stále dominují země, které mají pláže, ale sport se šíří i do vnitrozemí. Reprezentační tým sestavila i Česká republika, ale v Evropské lize, která byla kvalifikací na MS, neuspěla.

Atraktivní podívaná s mnoha góly (průměr na posledním MS byl téměř devět branek na zápas) bez hluchých míst, celosvětová srozumitelnost pravidel, poměrně krátká hrací doba a relativně malá hrací plocha dělají z plážového fotbalu zajímavý reklamní cíl. Televizní přenosy z letošního šampionátu uvidí diváci ve 170 zemích. Čeští fanoušci je mohou sledovat na Eurosportu.

Letošním šampionátem končí období, kdy byla Brazílie výlučným pořadatelem. Za rok se hvězdy tohoto sportu sejdou v Marseille a v roce 2009 v Dubaji.

Reklama

Související témata: