Hlavní obsah

Ve futsalové nominaci je i distancovaný Filinger

PRAHA

Fotbalový svaz oznámil nominaci na mistrovství Evropy ve futsalu, jež začne příští týden v Portugalsku. Trenér Tomáš Neumann zařadil do čtrnáctičlenného výběru i Davida Filingera, přestože má z kvalifikace trest na tři zápasy a ve skupině si tak nezahraje. Ze známých opor posledních let chybějí třicátníci Jaroslav Kamenický, Petr Vladyka nebo brankáři Jan Klíma a Petr Krayzel. Zato je v nominaci teprve devatenáctiletý Jiří Novotný.

Článek

"Futsal se vyvíjí k rychlosti a potřebovali jsme mužstvo trochu omladit. I tak tam máme dost zkušených hráčů," řekl ve středu ČTK trenér Neumann. Měl na mysli především bratry Marešovy, kteří se vrátili do reprezentace po ukončení angažmá v ruské profesionální lize.

Filinger je podle jeho slov v životní formě, a tak ho vzal jako žolíka pro případ postupu ze skupiny. "Zároveň doufáme, že mu po dvou zápasech bude zbytek trestu prominut," řekl Neumann. Dodal, že Jiří Novotný je obrovským talentem, jemuž předpovídá velkou budoucnost. S uvolněním Tomáše Sluky z Opavy nebyl problém, protože hráč si účast na futsalovém ME dal jako podmínku do nové smlouvy s druholigovým fotbalovým klubem.

V nominaci má největší zastoupení ligový lídr Eco Investment Praha, který dodal čtyři hráče. Pozvánku dostanou i dva legionáři - Jan Janovský z Katovic a Lukáš Rešetár ze Splitu.

Soupeři ve skupině jsou Rumunsko, Itálie a Portugalsko

České reprezentanty čeká v základní skupině v Portu Rumunsko, Itálie a Portugalsko. Dál postoupí dva nejlepší týmy. "Jedeme tam jako outsider. Itálie patří k největším favoritům celého turnaje a také Portugalci budou zvláště v domácím prostředí velmi silní. My bychom měli hrát o třetí místo s Rumuny, ale pokusíme se překvapit," řekl Neumann.

V Portu očekává fantastickou atmosféru. "Postavili pro šampionát novou halu pro šest tisíc diváků a celý turnaj má být vyprodaný," řekl trenér.

Pro český futsalový tým byl zatím největším úspěchem bronz na ME v roce 2003. Před dvěma lety na turnaji doma v Ostravě skončil v základní skupině poslední.

Nominace české futsalové reprezentace:
Brankáři: Gerčák (Vysoké Mýto), Meller (Chrudim).
Hráči do pole: Blažej, Sluka (oba Jistebník), Dlouhý, Novotný, Frič, Sláma (všichni Eco Investment Praha), Filinger (Benago Praha), Janovský (Jango Katovice/Pol.), M. Mareš (Havlíčkův Brod), R. Mareš, Kopecký (oba Chrudim), Rešetár (MNK Split/Chor.).

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň