Hlavní obsah

Pospěch: Raději bych odešel, než hrál druhou norskou ligu

SKIEN

Nejistou budoucnost má před sebou český fotbalový útočník Zbyněk Pospěch. V pondělí jeho Odd Grenland nezvládl ani druhý díl baráže o udržení v norské lize a po prohře 2:3 na hřišti Boda/Glimt minimálně na rok opouští nejvyšší soutěž.

Foto: čtk

Fotbalista Zbyněk Pospěch ještě v barvách Liberce

Článek

Pospěch se z nepříjemné reality stále vzpamatovává a přemýšlí, že tým z města Skien opustí. Rozhodne se prý v následujících týdnech, fotbalista preferuje raději odchod než hrát druhou norskou ligu.

Odd Grenland loni jen těsně unikl sestupu, ale letos se mu už nevyhnul. Přestože po příchodu nového kouče stihl ještě odvrátit hrozbu přímého pádu do druhé ligy, baráž mu tentokrát nevyšla. "Je to špatné, já se s tím pořád vyrovnávám. Vůbec jsme to nezvládli. Samozřejmě je tam naštvanost, pořád nad tím přemýšlíme. Po zápase jsme tam zůstávali a až dnes přiletěli domů," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Pospěch.

Do poslední chvíle prý věřil, že se Odd Grenland udrží. Sestup o soutěž níž je pro něj velkou ránou, která by mohla znamenat konec norského angažmá. "Uvidíme, co bude dál. Stát se může všechno, ale nemá cenu to řešit jeden den po prohrané baráži, to by vypadalo jako útěk. V tuhle chvíli ale preferuji spíš odejít než hrát druhou ligu, ten rozdíl mezi ní a první je značný," uvedl Pospěch.

Za čtrnáct dní se Pospěch vrací do Čech

Na severu Evropy, kam zamířil na jaře, má přitom smlouvu ještě na tři roky. "Třeba mě taky nikam nepustí a budu muset zůstat, protože klub má ambice na postup zpět. V příštím měsíci se bude jednat, pak bude přestupové období, nějaké nabídky jsem slyšel. Uvidí se, ještě čtrnáct dní trénujeme, potom se vrátím do Čech a budeme to projednávat s manažerem," přiblížil pětadvacetiletý útočník.

Možností je návrat do Čech, ale v Liberci, kde předminulou sezonu oslavil titul, ho už fanoušci nejspíš neuvidí. "Na titul se pořád vzpomíná velice dobře, ale v Liberci se toho už hodně změnilo, takže myslím, že tam nepůjdu," uvažoval Pospěch. Tajně prý sní o anglické lize. "Teď ale nemůžu říct nějaký výborný tým, když jsme spadli. Člověk na tohle musí mít štěstí a po hráči, který spadnul, asi velké kluby moc nepůjdou," podotkl.

Sestup připisoval především špatnému úvodu sezony. "Měli jsme blbej start, dostávali po hrozných chybách v obraně strašně gólů. Samozřejmě nám změna trenéra pomohla, hodně jsme si rozuměli, ale bohužel to přišlo pozdě. Třikrát jsme pod ním vyhráli, jednou prohráli s mistrovským Bergenem. Určitě se to hodně pozvedlo, do baráže jsme se dotáhli vůlí, ale bylo pozdě," litoval.

Hráči prý možná podlehli určitému uspokojení. "Z posledních kol jsme měli skóre 6:0 a nedostali gól. Nevím, možná jsme je trošku podcenili nebo nám došly síly. Ten konec byl pro nás hodně náročný, zatímco Bodo mělo konec a mohlo se na nás chystat," přemítal Pospěch.

V baráži Odd Grenland neuspěl a sestupuje

Ještě teď ho straší úvodní barážový zápas, který Odd Grenland nečekaně prohrál 0:1. "To utkání jsme vůbec nezvládli, prohráli jsme si to doma. Devadesát minut jsme tlačili, oni bránili v desíti. Udělali jsme bohužel jednu chybu a oni ji potrestali. Kdybychom hráli jako posledně doma proti Lynu Oslo, určitě bychom vyhráli," posteskl si Pospěch.

V odvetě už se jeho tým musel tlačit dopředu, což vyhovovalo domácím. "Hned z rozehrávky dali první gól, pak přidali další. My stihli snížit, do půle jsme tlačili, bohužel nevyrovnali. Pak navíc zase zvýšili a bylo rozhodnuto. U nich panují takové jiné podmínky, je tam větší zima, na což jsou zvyklí," řekl Pospěch. "Teď to bude znít blbě, ale asi budou jeden z nejslabších týmů v lize a budou mít velké problémy," pokračoval.

Přestože pro něj první sezóna v Norsku skončila nešťastně, svého angažmá vůbec nelituje. "Je to pro mě velká zkušenost, rozhodně to neberu jako krok zpátky. Je to jiná liga, odlišný život. Už jenom to, že jsem se naučil řeč. Musím se rozhodnout, co bude dál. Ne kvůli prostředí, ale kvůli fotbalu," dodal.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice