Hlavní obsah

Nejvyšší soud definitivně potvrdil tresty pro Horníka a rozhodčí

Nejvyšší soud s konečnou platností potvrdil potrestání bývalého sportovního ředitele fotbalové Viktorie Žižkov Ivana Horníka za podplácení. Někdejšímu funkcionáři soudy za ovlivňování výsledků zápasů uložily sedmiměsíční podmínku s pětiletou zkušební lhůtou, zákaz činnosti ve fotbale na deset let a pokutu 900 000 korun. Spolu s Horníkovou stížností Nejvyšší soud odmítl i dovolání osmi odsouzených rozhodčích a jednoho delegáta.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ivan Horník (vpravo)

Článek

„V posledních letech se stát choval k většině korupčních jednání ve sportu netečně a nynější trestní věc svědčí o nesystematickém a tedy nepředvídatelném postoji státu k podobným případům,“ psal Horník v dovolání s tím, že korupce ve fotbale by měla být sice morálně odsouzena, ale nikoli řešena před soudem. Senát Nejvyššího soudu se ale s tímto tvrzením neztotožnil.

"Pokud by ve sportu byly tolerovány takovéto jevy, sportovní soutěžení by pozbylo svůj vlastní smysl a podstatu existence," uvedl v rozhodnutí trestní senát s předsedou Vladimírem Jurkou. Fanoušci podle soudců očekávají hru v duchu fair play.

Případ skupiny kolem Horníka soud projednal v říjnu v uzavřeném řízení a ve čtvrtek své rozhodnutí zveřejnil na internetu. S dovoláním neuspěli ani rozhodčí Ladislav Míka, Marcel Hábl, Igor Gulajev, Zdeněk Lukes, Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa a Karel Vidlák a delegát Otakar Draštík. Z původně jedenáctičlenné skupiny odsouzených nepodal dovolání pouze delegát Adolf Růžička.

Soud: Rozhodčí úplatky vědomě přijímali

Rozhodčí a delegáti souzení spolu s Horníkem dostali podmíněné tresty od deseti do čtrnácti měsíců, pokuty podle výše slíbeného úplatku od 30 000 do 150 000 korun a zákazy činnosti od tří do pěti let. Podle soudců od Horníka vědomě přijímali úplatky. "Není pochyb o tom, že věděli, o co se jedná (nabídka úplatku), žádný z nich se neohradil, natož aby učiněnou nabídku jednoznačně a rezolutně odmítl," stojí v rozhodnutí.

Horník je na veřejnosti znám jako nejviditelnější aktér korupčních kauz v českém fotbale. Pravomocný rozsudek nad ním vynesl Městský soud v Praze loni v září. Jako sportovní ředitel Viktorie nabízel úplatky, což prokázaly policejní odposlechy i výpovědi svědků.

Korupční kauza Viktorie Žižkov se stala velmi populární mezi širokou veřejností i díky divadelnímu ztvárnění odposlechů z rozhovorů Horníka a spol. Mnohé věty ze hry "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?" v podání známých herců Petra Čtvrtníčka a Jiřího Lábuse takřka zlidověly.

Nejvyšší soud v rozhodnutí naznačil, že policie by se měla i v budoucnu pokoušet rozkrývat korupci ve vrcholovém sportu. "Sportovní klání je výrazným fenoménem, jehož význam ve společnosti stále narůstá, a to nejen z hlediska ryze sportovního, ale i z hlediska ekonomického. Je nepochybně zájmem státu dbát na regulérnost pořádaných soutěží," míní Jurkův senát.

Reklama

Související témata: