Hlavní obsah

Češi budou při losu fotbalové kvalifikace MS 2010 v prvním koši

DURBAN/PRAHA

V neděli odpoledne se v jihoafrickém Durbanu losuje kvalifikace fotbalového mistrovství světa 2010. Los se týká Evropy, Afriky, Asie, Severní a Střední Ameriky. Česko budou zastupovat předseda ČMFS Pavel Mokrý, místopředseda Jaroslav Vacek a generální sekretář Rudolf Řepka. Čeští fotbalisté budou figurovat v prvním koši. Společně s Řeckem, Itálií, Španělskem, Německem, Francií, Portugalskem, Nizozemskem a Chorvatskem.

Článek

Reprezentační kouč Karel Brückner s českou výpravou ale neodcestoval. „Trenér Brückner se vrátil s mužstvem z Kypru v noci ze středy na čtvrtek. Do Durbanu letí celý svět, bylo obtížné najít optimální spoje. Odletěli jsme proto už ve čtvrtek, abychom se do Durbanu dostali do soboty, kdy je na programu společenský program, setkání zástupců svazů,“ řekl Jaroslav Vacek a dodal: „Po losu se dohodneme s našimi kvalifikačními soupeři na schůzce, na níž bude vytvořen kvalifikační kalendář.“

Setkání by se mělo uskutečnit někdy na přelomu roku. Češi budou podle informací Práva iniciovat, aby se schůzka o programu uskutečnila v Praze. Pokud by se svazy v kvalifikační skupině nedohodly, vytvoří kvalifikační kalendář počítač FIFA. Na schůzce už by měl být nový trenér národního týmu, který ho převezme po mistrovství Evropy po Karlu Brücknerovi. Ten by měl bez ohledu na výsledek po šampionátu skončit. „Neuvažujeme o jeho pokračování,“ řekl už před časem Právu místopředseda ČMFS a manažer reprezentace Vlastimil Košťál.

Češi jsou v žebříčku FIFA šestí

Čeští fotbalisté se díky vydařenému závěru bojů o Euro udrželi v prvním koši pro nedělní losování kvalifikace mistrovství světa 2010. V novém žebříčku FIFA si navíc polepšili z devátého až na šesté místo, mezi evropskými týmy jsou čtvrtí. Los v Durbanu jim však může přisoudit Anglii, která po nečekaném zaváhání proti Chorvatsku vypadla z elitní devítky evropských celků.

Do pořadí české reprezentace se příznivě promítla vítězství nad Slovenskem a na Kypru. Z evropských rivalů jsou před svěřenci kouče Karla Brücknera jen italští mistři světa, Španělé a Němci. Další ránu naopak utrpěla Anglie, která bude příští rok na ME chybět. Z evropských týmů je v žebříčku FIFA na desátém místě, takže bude při nedělním losu v Jihoafrické republice až ve druhém koši.

Jejího zaváhání totiž využili Řekové, úřadující mistři Evropy se tak octnou v prvním koši společně s Itálií, Španělskem, Německem, Českou republikou, Francií, Portugalskem, Nizozemskem a Chorvatskem. V čele žebříčku mezinárodní federace FIFA se udrželi Argentinci, za nimi následuje Brazílie.

Losovat se budou kontinentální kvalifikace v Evropě, Severní a Střední Americe, Africe, která za sebou má předkvalifikaci. Hraje se už i v Asii a běží i kvalifikace Austrálie a Oceánie. Už ve třetím kole je kvalifikace Jižní Ameriky, kde se hraje systémem každý s každým.

Žebříček federace FIFA:
1. Argentina 1523 bodů, 2. Brazílie 1502, 3. Itálie 1498, 4. Španělsko 1349, 5. Německo 1296, 6. Česká republika 1290, 7. Francie 1243, 8. Portugalsko 1241, 9. Nizozemsko 1170, 10. Chorvatsko 1129, 11. Řecko 1114, 12. Anglie 1113, 13. Rumunsko 1088, 14. Skotsko 990, 15. Mexiko 985, 16. Turecko 924, 17. Kolumbie 907, 18. Bulharsko 877, 19. USA 876, 20. Nigérie 875, ...50. Slovensko 590.
Rozdělení evropských týmů do losovacích košů pro kvalifikaci o MS 2010:
Koš 1: Itálie, Španělsko, Německo, Česká republika, Francie, Portugalsko, Nizozemsko, Chorvatsko, Řecko.
Koš 2: Anglie, Rumunsko, Skotsko, Turecko, Bulharsko, Rusko, Polsko, Švédsko, Izrael.
Koš 3: Norsko, Ukrajina, Srbsko, Dánsko, Severní Irsko, Irsko, Finsko, Švýcarsko, Belgie.
Koš 4: Slovensko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Moldávie, Wales, Makedonie, Bělorusko, Litva, Kypr.
Koš 5: Gruzie, Albánie, Slovinsko, Lotyšsko, Island, Arménie, Rakousko, Kazachstán, Ázerbájdžán.
Koš 6: Lichtenštejnsko, Estonsko, Malta, Lucembursko, Černá Hora, Andorra, Faerské ostrovy, San Marino.

Reklama