Hlavní obsah

V Durbanu se losovalo i vraždilo

DURBAN

V Durbanu, městě, jež je označováno za centrum zločinu nebezpečné cizincům, se rozhodovalo, jaké bitvy budou k vidění na evropské fotbalové scéně od příštího podzimu. A Češi si po aktu mohli libovat. "Stadióny stihnou, ale nevím, co s bezpečností," říká předseda Pavel Mokrý.

Článek

„Sportovně je to hratelné, nemusíme cestovat nikam daleko a ekonomicky to je vzhledem k naší smlouvě se Sport 5 také dobré. Netvrdím, že to bude úplně lehké, protože vzhledem k Polákům, ale i Slovákům to může být zrádná skupina,“ hodnotil šéf svazu Pavel Mokrý z dějiště losu, Durbanu ležícího na břehu Indického oceánu. „Město vypadá nepřívětivě a hodně zanedbaně,“ stačil si všimnout předseda.

Do těchto končin se nedoporučuje cestovat kvůli obří kriminalitě. Mokrý si sám přímo v Durbanu vyslechl důrazné varování, aby po setmění s dalšími činovníky vůbec nevycházel z hotelu ležícího na pláži a ze všech stran hlídaného policií.

Zůstává jasné, že to nemusí být šampionát bez problémů. V Durbanu byl v pátek na golfovém hřišti zastřelen bývalý rakouský fotbalista, třiačtyřicetiletý Peter Burgstaller, jenž nebyl členem rakouské delegace a v zemi byl pouze jako turista. Sportovní manažer a někdejší hráč Salcburku se stal podle všeho obětí loupežného přepadení. Vrazi mu sebrali mobil a obrátili naruby kapsy kalhot. Jen o dokumenty přišel manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff, ale i další účastníci.

A k tomu stávky dělníků pracujících na stadiónech. „Stihnou je dodělat, ale jak zajistí bezpečnost účastníků mistrovství a hlavně fanoušků, to nevím, i když jejich prezident všechny ujišťoval, že to zvládnou,“ líčil Mokrý.

Reklama