Hlavní obsah

Evropa s napětím čeká na nedělní los fotbalového ME

LUCERN

Do začátku 13. fotbalového mistrovství Evropy sice zbývá více než sedm měsíců, ale tep fotbalové Evropy se zrychluje. Švýcarský Lucern se na tři dny stal hlavním městem starého kontinentu a je vyzdoben, jako by měl šampionát začít už v neděli. Vrcholem víkendu bude v neděli v poledne v místním Kulturním a kongresovém centru losování základních skupin ME.

Článek

Už v pátek se do města pod Alpami sjížděly fotbalové celebrity a svazoví bossové nejen účastnické šestnáctky, ale také hosté z dalších kontinentů. Vždyť Evropa udává ve fotbale tón. Závěr posledního MS byl čistě její záležitostí a všichni čtyři semifinalisté – Itálie, Francie, Německo a Portugalsko nebudou chybět ani na EURO 2008, které od 7. do 29. června hostí Rakousko a Švýcarsko. S výjimkou Itálie, která je ve druhém koši jako česká reprezentace, se může výběr trenéra Karla Brücknera utkat s kýmkoliv ze zbývající trojice.

V pátek výkonný výbor UEFA v Luzernu jednal o nové podobě evropských pohárů a rozděloval vrcholné futsalové soutěže. Sobota má být ve znamení setkání a představování osmi pořadatelských měst - Bernu (zahajovací utkání), Basileje, Curychu, Ženevy, Vídně (finále), Innsbrusku, Salcburku a Klagenfurtu. Celkem bude sehráno ve čtyřech čtyřčlenných skupinách, čtyřech čtvrtfinále, dvou semifinále a finále jednatřicet utkání.

Losování ME budete moci sledovat v neděli od 12 hodin v ON-LINE reportáži na SPORT.CZ

Podesáté se závěrečného turnaje zúčastní trojnásobní mistři Evropy Němci. Nováčky jsou Poláci a pořádající Švýcaři. Počtvrté od rozdělení republiky a posedmé celkově budou startovat čeští fotbalisté. Ti budou taženi ze druhého ze čtyř košů, do nichž byly týmy rozděleny podle koeficientů. Jen obhájci titulu Řekové byli nasazeni, stejně jako pořadatelé - Švýcarsko, do skupiny A, Rakousko do B. Z prvního koše pak budou do čela skupin C a D vylosováni Řekové a Nizozemci. Dál se bude losovat od koše 4 až po 2. český tým tedy bude přilosován do již tříčlenné skupiny.

Jména losujících pořadatelé tají, stejně jako míč, s nímž se bude hrát, a jeho design i jméno odtajní v neděli. Zato prozradili účinkující v téměř hodinovém programu, který bude na téma: Fotbalová setkání s klasickou hudbou. Hlavní hvězdou večera bude slavný španělský tenor José Carrerars, velký fanoušek fotbalu a Barcelony, který na třech světových šampionátech vystupoval společně s legendami Placidem Domingem a Lucianem Pavarottim. Sledovat ho bude na 600 hostů přímo v sále a stamilióny televizních diváků ve 138 zemích světa.

Sedmičlenná česká delegace, vedená předsedou ČMFS Pavlem Mokrým, jejímiž členy jsou dále trenér Karel Brückner, generální sekretář Rudolf Řepka a dále Rudolf Baťa, Jaroslav Dudl, Karel Poborský a tiskový mluvčí Lukáš Tuček, odlétá do dějiště v sobotu ráno. Kouč Brückner se pojede podívat do Interlakenu, kde je v hotelu Lindner švýcarská varianta ubytování při ME. „Rakouská je v Seefeldu tradičně v hotelu Dorint. Rozhodneme se podle losu, cenové nabídky a podmínek,“ uvedl kouč.

Rozdělení účastníků ME do losovacích košů:
Koš 1: Švýcarsko, Rakousko, Řecko, Nizozemsko.
Koš 2: Chorvatsko, Itálie, Česko, Švédsko.
Koš 3: Rumunsko, Německo, Portugalsko, Španělsko.
Koš 4: Polsko, Francie, Turecko, Rusko.

Reklama

Související témata: