Hlavní obsah

Vítáme vás, pane Brückner, hlásal bilboard

LUZERN

Historický Luzern ožil už v sobotu naplno fotbalovým šampionátem. Přes tisíc účastníků losování ME přivítal vcelku příjemným počasím, rtuť teploměru nad jezerem ukazovala 6 stupňů. V ulicích se v noci z pátku na sobotu objevily nové bilboardy, vítající trenéry jednotlivých reprezentací a fotbalové celebrity. Pár kroků od Kongresového centra, které se stalo na víkend hlavním městem fotbalové Evropy byl k vidění bilboard: „Vítáme vás, pane Brückner.“

Článek

Každý kouč byl přivítán v jazyce země, jejíž reprezentaci trénuje, takže Nizozemec Guus Hiddink si mohl přečíst na druhé straně ulice své přivítání v ruštině, navíc psané azbukou. Všude jsou také k vidění dva chlapci, maskoti šampionátu Trix (bílý dres) a Flix (červený dres), na dresu má každý polovinu letopočtu 2008 a hlavy jim zdobí střapaté účesy, symbolizující vrcholky Alp. Od sobotního rána probíhala v Luzernu různá jednání, pokračovalo také zasedání Výkonného výboru UEFA. Sedmičlenná česká delegace dorazila v sobotu po poledni.

Organizátoři šampionátu představili všech osm měst, v nichž se bude hrát. K dispozici dali i další informace. Na šampionát bude rozděleno 1 050 000 vstupenek, z nichž 38 procent si rozdělí účastnické země, na ostatní zbude 33 procent. Velké množství lístků odřekla Anglie, která se na šampionát neprobojovala. Vstupenky budou distribuovány celkem do 142 zemí světa.

Závěrečná fáze, organizovaná přes fotbalové svazy jednotlivých zemí, začne v březnu. Na ME bude sehráno celkem 31 zápasů, největší zájem je samozřejmě o závěrečnou fázi. Finále bude přenášeno do 128 zemí. O fanoušky, ale i účastníky šampionátu se bude starat na 5000 dobrovolníků. Pořadatelé vybírali z 10 800 zájemců ze 133 zemí světa. Nechybí mezi nimi ani několik desítek Čechů.

O fanoušky bude dobře postaráno, ve všech pořadatelských městech budou k dispozici velké Fan zóny, sloužit jim budou také Informační mise. Budou však platit velmi přísná bezpečnostní opatření.

Švýcarská a rakouská policie začala úzce spolupracovat s bezpečnostními orgány účastnických zemí, včetně Police ČR. Fanoušky také do dějiště doprovodí speciální skupina českých policistů.

Pořadatelská města a stadiónyKapacitaUtkání
VÍDEŇ Ernst.Happel-St.50 0003x sk. B, 2x čtvrtf., 1x semif., finále
KLAGENFURT Wörthersee St.30 0003x sk. B
SALCBURK Wals-Siezenheim st.30 0003x sk. D
INNSBRUCK Tivoli st.30 0003x sk. D
BASILEJ St. Jakob Park40 000zahaj.+2x sk. A, 2x čtvrtf., 1x semif.
ŽENEVA St. de Genéve30 0003x sk. A
BERN St. De Suisse Wankdorf30 0003x sk. C
CURYCH Letzigrund30 0003x sk. C

Reklama