Hlavní obsah

Interpol šetří prodané zápasy, v podezření i Chorvati

LUCERN

UEFA předala Interpolu seznam 26 utkání evropských pohárů a kvalifikace ME 2008 u nichž je podezření, že jejich výsledky byly ovlivněny. Údajně mezi nimi je i utkání Makedonie-Chorvatsko (2:0). Tuto informaci však nikdo nechtěl potvrdit, ani ji však nevyvracel. Mělo jít o utkání, které ovlivňovala asijská sázkařská mafie.

Článek

Pokud by se prokázalo, že došlo skutečně k ovlivnění výsledku, mohlo by to znamenat pro klub či reprezentaci vyřazení ze soutěží UEFA a to i na několik let. Spekuluje se o tom, že by mohlo jít o způsob, jak na šampionát dostat Anglii na úkor Chorvatů a vše ostatní je údajně jen balast. Jedná se o zápasy od roku 2005 až po současnost.

Německý list Der Spiegel uvedl, že jde celkem o patnáct utkání předkola Ligy mistrů, dva ve skupině, osm střetnutí Intertot cupu a jeden zápas kvalifikace ME. Jiné zdroje uvádějí větší počet zápasů a z kvalifikace dokonce tři a pět z Poháru UEFA. Má se jednat o kluby a reprezentace ze zemí východní Evropy a Balkánu. Patnáct zápasů má být z probíhající sezóny. Jedná se o kluby a reprezentace z Chorvatska, Srbska, Gruzie a Bulharska. Za prohřešek klubu však může být potrestán i národní svaz, potažmo reprezentace. Sázková mafie údajně mohla na některých zápasech vydělat až dva milióny eur.

Češi by v podezření být neměli

„Je pravdou, že jsme předali Interpolu podklady o zápasech, jež jsou nyní předmětem vyšetřování. S Interpolem úzce spolupracujeme. Víc ale říci nemohu. Až vyšetřování skončí, podáme informace,“ uvedl prezident UEFA Michele Platini. Ten chce dokonce vytvořit mezinárodní sportovní policii, která by dohlížela především na čistotu fotbalu co se týká úplatků, dopingu, ale i boje s chuligány. „ Za fair play ve fotbale jsem ochoten i platit. Musíme ho chránit všemi dostupnými prostředky,“ cituje Platiniho DPA

„Když udělali něco takového, musejí mít nějaké důkazy,“ řekl podle ČTK britské rozhlasové stanici BBC Graham Bean, bývalý policejní důstojník a bývalý člen speciální komise anglické Fotbalové asociace, která měla na starost vyšetřování a trestání prohřešků proti regulím FA. „Jestli má UEFA pravdu a její podezření se potvrdí, můžeme mít na krku největší skandál v historii fotbalu. Vždyť na seznamu ovlivněných zápasů jsou i utkání Poháru UEFA, předkol Ligy mistrů a kvalifikace mistrovství Evropy,“ dodal Bean.

„Na oficiálních jednáních se o této záležitosti nemluvilo. Věřím, že českých klubů se to netýká, byť sázení je věc ošemetná,“ řekl Právu předseda ČMFS Pavel Mokrý. Platini po příjezdu do Kongresového centra v neděli dopoledne odmítl všechny televizní štáby a novináře a zmizel v prostorách VIP.

Reklama

Související témata: