Hlavní obsah

Trenér Mourinho nechce trénovat anglické fotbalisty

LONDÝN

Portugalec José Mourinho se nestane novým trenérem anglické fotbalové reprezentace. Bývalý kouč londýnské Chelsea sice jednal s představiteli národní asociace, ale v pondělí překvapivě vydal prohlášení, že se o místo ucházet nebude. Bližší vysvětlení k tomu zatím nepodal.

Článek

"Po dlouhé a zralé úvaze jsem dospěl k rozhodnutí, že se nechci stát novým trenérem Anglie, i když by to pro mě byla skvělá práce," uvedl populární a charismatický kouč na webové stránce svého agenta. Podle bulvárního listu News of the World dostal Mourinho v pátek nabídku od nejmenovaného klubu zvučného jména.

Po odvolání Steva McClarena po nepovedené kvalifikaci mistrovství Evropy patřil Mourinho mezi hlavní favority, teď zůstali ve hře o prestižní post především Italové Marcello Lippi a Fabio Capello. Britská média však připomínají, že ač mají na svém kontě velké úspěchy, co se týče angličtiny zvládají jen základy.

"Vedl jsem zajímavé rozhovory s pány Brianem Barwickem a Trevorem Francisem z vedení FA. Vyměnili jsme si názory a pohled na celou situaci ohledně anglického týmu a vytyčili cíle, pokud by o mě skutečně měli zájem. Ale já to dělat nechci," uvedl Mourinho. Podle BBC chce asociace představit nového kouče ještě do Vánoc, údajně příští středu.

"Jsem si jistý, že anglická asociace angažuje vynikajícího trenéra, který bude schopen dovést národní tým tam, kam patří," dodal Mourinho, který s Chelsea vyhrál loni i předloni ligový titul. Před třemi měsíci však šokovala fotbalový svět zpráva, že po vzájemné dohodě z londýnského klubu odchází. Hlavním důvodem byly spory s ruským majitelem Romanem Abramovičem.

Mourinho měl vypracován koncept změn

Ohledně možného angažmá u reprezentace nejprve za Mourinha jednal se svazovými činovníky jeho agent a o víkendu v Londýně se portugalský kouč sám sešel s předsedou výkonného výboru FA Brianem Barwickem. Mourinho měl údajně jasné představy a vypracovaný koncept změn, které by chtěl u národního týmu provést.

Během pondělního dne se objevily podrobnosti. Trenér chtěl uplatnit model přípravy mnohem bližší klubovému fotbalu. Reprezentační srazy měly být co nejdelší a kouč na nich chtěl daleko hlouběji pracovat na taktické stránce, přísnějšímu výběru hodlal podrobit i hráče.

Chtěl totiž udělat z Anglie kompaktní a vyvážený tým, nikoli současnou skupinku rozhádaných hvězd. Tiskem už proběhly zvěsti i o jeho platu, podle deníku Daily Mail měl dostat smlouvu na tři a půl roku s platem šest miliónů liber ročně (asi 220 miliónů korun).

To by z Mourinha udělalo nejen nejlépe placeného trenéra v Anglii, ale dokonce i třetí nejlépe placenou osobu v ostrovním fotbalu. Víc už berou jen hvězdní hráči Michael Ballack s Johnem Terrym v Chelsea. Nic z toho se však nestane.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice