Hlavní obsah

Odsouzení v korupční kauze kolem klubu 1. FC Synot se odvolali

KROMĚŘÍŽ

Všech deset odsouzených protagonistů korupční aféry někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot se odvolalo proti říjnovému rozsudku Okresního soudu v Kroměříži. Naproti tomu státní zástupce odvolání nepodal. ČTK to v pondělí řekl kroměřížský soudce Karel Rašín.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Soudce kroměřížského soudu Karel Rašín (vlevo) při zahájení úterního líčení v korupční aféře FC Synot.

Článek

Všichni se podle něho odvolali proti vině i výši trestu. "Spis by měl být do 14 dnů na krajském soudě," uvedl Rašín. Věc tak nyní opětovně posoudí zlínská pobočka Krajského soudu v Brně. Rašín v říjnu udělil všem obžalovaným podmíněné tresty od tří do deseti měsíců, vedle toho dostali i pokuty v rozmezí od 50 000 do 350 000 korun.

Uložení podmíněného odnětí svobody znamenalo pro obžalované zpřísnění trestů, proti kterým se odvolali loni v lednu. V kauze ovlivňování výsledků prvoligových zápasů figuruje sedm rozhodčích a trojice bývalých funkcionářů. S výjimkou někdejšího majitele uherskohradišťského klubu Iva Valenty mají všichni obžalovaní z rozhodnutí soudu i zákaz činnosti ve fotbale v rozmezí od dvou do pěti let.

Obžalovaní se podle soudu dopustili trestných činů podplácení nebo přijímání úplatků. Podle Rašína jejich vinu spolehlivě prokázaly odposlechy a nikterak se nezměnila důkazní situace oproti lednu loňského roku, kdy kroměřížský soud vynesl v kauze první rozsudek. Tehdy soudce uložil deseti obžalovaným peněžité tresty od 50 000 do 300 000 korun, doplněné většinou zákazy činnosti ve fotbale. V říjnu Rašín přistoupil i k uložení podmíněných trestů, které navrhoval státní zástupce.

Nejtvrdší trest si odnesl rozhodčí Zejda

"Soud přihlédl k rozhodnutí okresního a krajského soudu v Ostravě, které za korupci ve fotbale v květnu pravomocně odsoudily obžalovaného Zejdu na sedm měsíců podmíněně. Vzhledem k tomu mu byl uložen souhrnný trest a adekvátní tresty i ostatním," odůvodnil tehdy verdikt Rašín.

Největší trest, deset měsíců podmíněně, dostal rozhodčí Václav Zejda. Jeho kolegové Bohuslav Krátký a Jaromír Hlaváč mají osmiměsíční podmínku, trest na půl roku obdrželi Stanislav Hruška, Eduard Cichý, Petr Řehoř a bývalý sportovní ředitel klubu Jaroslav Hastík. Sudímu Petru Dvořáčkovi soud uložil podmíněný trest na pět měsíců, čtyři měsíce obdržel Valenta a další bývalý funkcionář klubu Igor Štefanko dostal trest ještě o měsíc kratší.

Peněžitý trest 350 000 korun dostal Valenta, 200 000 Zejda, 100 000 musejí zaplatit Hastík, Hruška, Hlaváč a Krátký, trest 50 000 korun dostali funkcionář Štefanko a sudí Dvořáček, Cichý a Řehoř. Hastík navíc nesmí pět let působit jako fotbalový funkcionář včetně okresní úrovně, stejný trest na dva roky postihl i Štefanka. Zákaz výkonu funkce dostali i všichni rozhodčí. Zejda nesmí na fotbalový trávník s píšťalkou pět let, tři roky nesmějí jako sudí působit Hruška, Hlaváč a Krátký, dvouletý trest soud uložil Cichému, Řehořovi a Dvořáčkovi.

Obžaloba opět zpochybnila odposlechy

Obhajoba žádala zprošťující rozsudek, když opět zpochybnila odposlechy telefonních hovorů. Podle Rašína však byly získány v souladu se zákonem. "Soud má za to, že výrazy v hovorech, jako jsou 'ryby', 'kapříci', 'poprašek' či 'dotace na výhru', znamenají úplatky," poznamenal Rašín.

Kroměřížský soud se případem zabýval od dubna 2005, první rozsudek vynesl na začátku loňského roku. Krajský soud, k němuž se odvolali všichni obžalovaní i státní zástupce, ale případ vrátil do Kroměříže. Okresní soud se jím znovu zabýval od června 2006. Důvodem vrácení případu byla hlavně skutečnost, že soud krátil právo na obhajobu obžalovaného Valenty. Většinu důkazů tak soud musel provést znovu. V Kroměříži tak opětovně vypovídali svědkové, znovu zazněly i odposlechy.

Soudce také několik měsíců čekal na připojení spisu z Ostravy, kde byl i v Kroměříži obžalovaný Zejda uznán vinným z přijímání úplatku. Krajský soud mu v květnu uložil podmíněný trest na sedm měsíců, pokutu 130 000 korun a zákaz výkonu funkce na čtyři roky. Brněnský, olomoucký a liberecký soud v minulosti Zejdu v kauzách fotbalové korupce viny zprostily.

Reklama