Hlavní obsah

Další korupční fotbalová aféra je před soudem

BRNO

Dalšími fotbalovými „kapříky“ se začal v úterý zabývat Městský soud v Brně. Na lavici obžalovaných usedlo pět osob, tři fotbalisté klubu FC Dosta Bystrc - Zdeněk Houšť, Aleš Schuster a Tomáš Mrázek, jejich bývalý trenér Tibor Duda a vedoucí brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko. Společně měli podle obžaloby ovlivnit utkání předposledního kola druhé fotbalové ligy mezi Bystrcí a Vítkovicemi ve prospěch Vítkovic.

Článek

Už před klíčovým utkáním, ve kterém šlo oběma aktérům o záchranu, kolovaly po Brně zvěsti, že zápas je domluven, některé sázkové kanceláře dokonce stáhly zápas z nabídky. Podle obžaloby Duda, který jednal s Vítkovicemi o svém působení na místě sportovního ředitele, měl nabídnout Houšťovi, který byl v té době kapitánem Bystrce, 80 000 korun za to, že ovlivní zápas ve prospěch Vítkovic.

Houšť měl poté kontaktovat své spoluhráče Schustera a Mrázka, kteří s nabídkou souhlasili, Benko jim na schůzce za Brnem měl peníze v hotovosti ukázat, aby věřili, že je dostanou. Zápas skončil výhrou Vítkovic 4:2. Všichni obžalovaní u soudu vinu popírali, Duda sice přiznal kontakt s Houštěm, jednali prý spolu ale o přestupu do Vítkovic.

„S odstupem času mi to načasování jednání přijde nešťastné,“ prohlásil Duda. Vinu popíral i Benko, který se hájil tím, že Houšťovi jen dodával víno a chtěl s ním obchodovat s dresy. Smích v soudní síni vyvolal i jeho výrok, že si nevšiml podezřelých sázek na utkání ani toho, že konkurenční kanceláře stáhly zápas z nabídky. Trestní oznámení podal ještě den před utkáním šéf bystrckého klubu Roman Procházka, policie tak mohla pořídit odposlechy z telefonů obžalovaných, které mají sloužit jako jeden z důkazů jejich viny.

Všichni aktéři byli již minulý týden potrestání disciplinární komisí Českomoravského fotbalového svazu, která rozdala nejvyšší tresty v historii českého fotbalu. Se sedmiletým zákazem působení ve fotbale odešli od disciplinárky Houšť a Benko, šest let zákazu dostal Schuster, čtyřletý distanc dostal Mrázek a dvouletý Duda. Jestli a s jakými tresty odejdou od soudu bude možná známo již na konci ledna 2008.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen