Hlavní obsah

Špičkoví fotbalisté musejí i na Štědrý den trénovat

Za dlouhé roky v angažmá zahraničních klubů si už nejlepší čeští fotbalisté zvykli, že Vánoce netráví v klidu doma, ale ve městech svých chlebodárců. Do svátků většinou zasahují klubové povinnosti, což dobře znají brankář ve službách londýnské Chelsea Petr Čech, záložník konkurenčního Arsenalu Tomáš Rosický či další reprezentační středopolař Libor Sionko, který hraje v Kodani.

Článek

Anglická liga i během svátků uhání vpřed v divokém tempu a fotbalisté Chelsea mohou na volno zapomenout. "Člověku to už za ty roky ani nepřijde, že musí jít ráno na Štědrý den trénovat. To je možná jediné omezení. Druhý den ráno zase budu mít volno, protože většina spoluhráčů právě půjde ke stromečku," uvedl Čech, který loňské Vánoce strávil po vážném zranění hlavy doma v Plzni.

Nyní už je zase v plném zápřahu, ale svátky si prý naplno vychutná. Žádný shon mu nehrozí, i proto, že v předstihu stačil nakoupit všechny dárky. "Co jsem potřeboval, to mám. Jen to musíme všechno ještě zabalit," prohlásil Čech.

S těhotnou manželkou Martinou se budou moci znovu cítit jako doma, ve svém londýnském domě přivítají všechny své blízké. "Přijede rodina z mé strany i od Martiny, takže se na ně moc těšíme," řekl Čech.

Ujít si nenechá ani tradiční pamlsky. "Kapra asi mít nebudeme, ale jinak bramborový salát a rybí polévka budou normální. Jen si musím trochu dávat pozor na to, co všechno jím," připomněl s úsměvem Čech, že si během sezony nemůže dovolit výrazně přibrat na váze.

Na Štědrý den čeká Rosického trénink

Rosický bude mít podobný program, na Štědrý den ho čeká dopolední trénink. "Je to zvláštní, na Štědrý den trénujeme a vrátím se domů někdy kolem čtvrté odpoledne. Ale jinak to ani nejde," uvedl Rosický. Jeho tým hraje ligu 22., 26., 29. prosince a 1. ledna. "Navíc jde o hodně důležité souboje," připomněl Rosický, že právě kolem vánočních svátků se láme ligová soutěž.

Mnoho pracovních povinností v závěru roku ho možná přinutilo k tomu, aby dříve řešil dárky pro své nejbližší, kteří s ním budou v Londýně. "Dříve jsem to nechával na poslední chvíli, ale letos mě Vánoce najdou připraveného," pochlubil se Rosický.

Sionko loni horko těžko sháněl v Glasgow kapra na štědrovečerní večeři, neboť v době působení ve skotské lize také neměl čas zamířit do vlasti. Během léta přestoupil do Kodaně a jeho rodina tráví další svátky mimo domov, přestože v dánské lize je zimní přestávka.

"Před několika dny se nám narodil syn, a protože manželka rodila v Kodani, zůstaneme zde s dětmi i přes Vánoce. Ten největší dárek jsme už dostali," pochlubil se fotbalista synem Davidem Niclasem.

Reklama