Hlavní obsah

Medaile za každý Pelého gól půjdou do charitativní aukce

LONDÝN

Za každý gól, který v kariéře vstřelil legendární Pelé, bude vyrobena jedna zlatá, stříbrná a bronzová medaile. Všech 1283 plaket poté zamíří do aukce a výtěžek půjde na konto dětské nemocnice Pequeno Principe ve městě Curitiba, kterou někdejší brazilský fotbalista podporuje. Aukční síň Christie's, jež dražbu zajišťuje, odhaduje výtěžek na tři milióny dolarů (55 miliónů korun).

Článek

"Pelého góly okouzlily svět, nyní budou zachraňovat životy," řekl Jose Alvaro Carneiro, člen Pelého charitativní nadace Gols Pela Vida (Góly pro život) při čtvrteční prezentaci akce v Londýně. Sedmašedesátiletý útočník tam odhalil formu, z níž budou medaile odlity.

"Nejdřív jsem chtěl prodat míč, kterým jsem dal 1000. gól v kariéře," řekl trojnásobný mistr světa. "Ale v medailích je zobrazen můj život. Těm gólům jsem obětoval hodně života a krve a teď mám možnost, aby moje branky dál dělaly lidem radost," dodal Pelé, který sám přišel s nápadem na zhotovení medailí.

Medaile jsou k vidění na internetové stránce www.golspelavida.org.br a vyvolávací ceny dosahují až 1655 dolarů (téměř 30 500 korun). Dražba se uskuteční příští rok v dubnu ve Spojených arabských emirátech.

Reklama