Hlavní obsah

Bývalý rozhodčí Collina je kvůli výhrůžkám pod policejním ochranou

ŘÍM

Někdejšího proslulého fotbalového rozhodčího Pierluigiho Collinu už měsíc chrání italská policie. Sedmačtyřicetiletý sudí dostal ochranku poté, co mu domů do toskánského Viareggia přišly poštou výhrůžné dopisy. Žádné bližší podrobnosti úřady nezveřejnily.

Foto: ARCHIV

Luboš Michel (vpravo) s dalšími rozhodčím Friskem, Collinou a Merkem (zprava)

Článek

Collina, jenž se stal populárním po celém světě i díky holé hlavě a výraznému zjevu, od začátku sezóny šéfuje rozhodčím v první a druhé italské lize. Podle svého vyjádření nemá v úmyslu kvůli současné situaci funkci opustit.

"Je to alarmující. Nečekal jsem, že to může zajít takhle daleko," řekl Collinův předchůdce ve funkci Paolo Casarin. "Co mohl Collina asi tak provést? Poslat jednoho rozhodčího na nějaký zápas místo jiného? Doufám, že nic horšího už se nestane. Nechápu, proč je terčem Collina, když to byl skvělý rozhodčí a teď se snaží věci reformovat," uvedl Casarin, rovněž bývalý sudí.

Collina usiluje o zlepšení pověsti rozhodčích, která utrpěla při loňské rozsáhlé aféře s ovlivňováním zápasů v italských soutěžích.

Vrcholem jeho kariéry s píšťalkou bylo finále mistrovství světa v roce 2002, v němž Brazílie porazila v Jokohamě 2:0 Německo. Čeští fotbalisté a fanoušci na Collinu nemají dobré vzpomínky. V roce 2000 na mistrovství Evropy odpískal v závěru prvního českého zápasu s Nizozemcem spornou penaltu, z níž soupeř vstřelil jediný gól utkání.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín