Hlavní obsah

Sparťané v silvestrovském derby vrátili Slavii loňskou prohru

PRAHA

Sparťanští fotbaloví internacionálové vrátili svým slávistickým protějškům loňskou prohru v tradičním silvestrovském derby. Už 22. pokračování tradičního klání se rozhodlo v závěru, kdy po vyrovnání Slavie odpověděli hráči Sparty třemi góly, zvítězili 5:2 a radovali se z výhry poprvé od roku 2001. Letenský klub premiérově uspěl i v předzápase týmů nad 50 let 6:5.

Článek

Oba týmy zavzpomínaly na dvě legendy, které v roce 2007 zemřely. Letošního posledního zápasu se nedožili slávistický gólman Alexander Bokšay a "sparťan století" Andrej Kvašňák.

První šanci měl po dvou minutách slávista Pavel Řehák, za Spartu odpovídal Václav Budka. Ve 4. minutě pronikal Černý, míč se odrazil k Romanu Vonáškovi a ten do odkryté branky poslal Spartu do vedení. Před rokem Letenští gól vstřelit nedokázali, prohráli 0:5. Vzápětí mohl zvýšit Horst Siegl, v brejku neuspěl. Lépe se vedlo Borisu Kočímu, který chytrou dorážkou kolem obránce zvýšil. V dresu Sparty byl hodně aktivní nováček Josef Němec.

Při jedné z akcí se schoval za záda obránců soupeře a byl pak ve slibné pozici faulován. To se vůbec nelíbilo sparťanské lavičce v čele s Jozefem Chovancem. "Byl poslední, vyhoď ho," čertil se naoko současný prezident letenského klubu a směrem ke slávistické lavičce dodal: "To by se divil!" Chovancův podřízený Horst Siegl, asistent trenéra Michala Bílka u sparťanského ´áčka´, zase spoluhráče v rudých dresech neustálými pokřiky nabádal k bezchybné defenzívě.

V poločase fotbalisté předali šek na 25 000 korun pro Ortopedickou kliniku v Říčanech a v úvodu druhé půle měli slávisté několik šancí na zkorigování. Neuspěli ale, stejně jako na druhé straně ve vyložené pozici Josef Němec. "Nemůžeme dát gól, když tu bránu netrefíme," zněly z lavičky ´sešívaných´ výstižné komentáře. Když už se domácí mezi tři tyče trefili, čaroval ve výborné formě chytající Sova.

O osudu silvestrovského derby rozhodl Siegl 

Ve 36. minutě kopali slávisté po třech rozích penaltu, Jeslínek ale opět netrefil branku. O dvě minuty později se ale ujala střela Luboše Zákostelského a za okamžik vyrovnal  Miroslav Příložný. Spartě vrátil vedení přesnou bombou z otočky Siegl a stejný hráč vzápětí zvýšil. Těsně před závěrečným hvizdem uzavřel skóre Jiří Novotný.

Sparta byla v silvestrovské derby naposledy úspěšná v roce 2001, kdy rozstřílela Slavii 5:0. Tentokrát dvakrát inkasovala, ale přesto se radovala z výhry 5:2. V předzápase porazil výběr Sparty nad 50 let stejně staré slávistické soky 6:5.

Slavia - Sparta 2:5 (0:2)
Branky: 38. Zákostelský, 39. Příložný - 40. a 41. Siegl, 6. Horňák, 8. Kočí, 42. Novotný. Rozhodčí: Zvonič - Vodička, Benák. Nejlepší hráči: Knoflíček - Chovanec.
Slavia: Klíma - Šimůnek, Ondrejčík, Kozel, Jeslínek, Medynský, F. Veselý ml., Jindráček, Janoušek, Řehák, Knoflíček, Pěnička, Zákostelský, Šimurka, Příložný.
Sparta: Sova - J. Novotný, Horňák, Mlejnský, Vrabec, J. Chovanec, Budka, Siegl, Josef Němec, Vonášek, Kukleta, Černý.
Nad 50 let (2x20 minut; po dnešku bilance 2-2-1)
Slavia - Sparta 5:6 (1:5)
Branky: 22. a 36. z pen. Příložný, 13. Zlámal, 34. P. Herda, 38. Beránek - 5. a 17. Denk, 11. Čabala, 13. Kabyl, 16. Bažant, 32. Slaný. Rozhodčí: Krondl - Vodička, Benák. Nejlepší hráči: Příložný - Čabala.
Slavia: M. Novák - Peclinovský, Zlámal, Lubas, Grospič, Pauřík, Čičatka, P. Herda, Příložný, Beránek, Veselý st., Šimurka.
Sparta: Trněný - Táborský, Caudr, Kotek, Tintěra, Vojta, Čabala, Frýdek, Bažant, Pešice, Kotal, Denk, Raška, Slaný.

Reklama