Hlavní obsah

Lněnička rozděloval ušetřené peníze, podle svazu na to nemá právo

Další díl nekonečné války mezi fotbalovým svazem a šéfem jeho revizní a odvolací komise (ORK) Ondřejem Lněničkou se ve čtvrtek odehrál přímo na půdě svazového sekretariátu. Lněnička odpoledne za pomoci Ladislava Vízka a Vladimíra Šmicra demonstrativně přerozděloval sto tisíc korun jako přebytek z hospodaření komise.

Článek

Svaz mu v tom chtěl zabránit, protože podle jeho výkladu na to nemá právo, a tak fotbalové osobnosti vylosovaly jména obdarovaných na vstupní chodbě.

Lněnička dlouhodobě bojuje se svazem; obviňuje přední činovníky, že zkreslují hospodaření, často se dostává do sporu s předsedy dalších komisí, stěžuje si na neprůhlednost řízení svazu. Tentokrát se rozhodl pomoci dle svých slov okresním fotbalovým svazům, které se prý potýkají s nedostatkem financí. "Někdy je až ostudné, na co všechno v okresech nejsou peníze," vysvětlil ve čtvrtek Lněnička před hrstkou novinářů na svazové půdě, proč se k neobvyklému kroku rozhodl.

Novináře sezval teprve ráno, svazoví činovníci ale posléze vydali upozornění, že nejde o oficiální akci svazu a tudíž, že k ní ani nedojde. "Naše komise dobře hospodařila a zbylo nám 96 tisíc korun. K nim přidám čtyři tisíce, které mi náleží jako odměna," popsal Lněnička, o jaké peníze šlo.

Je to celé pořádně trapné, řekl Vízek

Rozhodl se je rozdat osmi okresním svazům, které by měly dostat po deseti tisících, a jednomu krajskému či dalšímu okresnímu svazu, kam by mělo putovat dvacet tisíc korun. Proto si pozval Vízka se Šmicrem, kteří měli o příjemcích rozhodnout.

Šéfa ORK nezastavilo ani to, že mu svaz nedovolil losování uspořádat v některé ze zasedacích místností. Vízek a Šmicer tak sahali pro papírové lístky do skleněné dózy na schodišti mezi procházejícími zaměstnanci a návštěvníky svazového sekretariátu. "Je to celé pořádně trapné," připustil Vízek, zatímco jeho zeť situaci vůbec nekomentoval.

Lněnička tak sice přerozdělil sto tisíc, ale není vůbec jisté, zda se do okresů peníze nakonec dostanou. Svaz totiž tvrdí, že na rozdělování peněz nemá funkcionář právo. "Je to laciné, populistické gesto. Není v kompetenci předsedy ORK rozdělovat peníze, které ze zřejmě předimenzovaného rozpočtu komise zůstaly na konci roku nevyčerpány," komentoval celou situaci pro ČTK mluvčí svazu Václav Tichý.

Reklama