Hlavní obsah

Šéf FIFA kritizoval jmenování Capella trenérem Anglie

LONDÝN

Předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se přidal ke kritikům jmenování Itala Fabia Capella na místo trenéra anglické reprezentace. Podle funkcionáře Angličané angažováním cizince porušili "principy mezinárodního fotbalu".

Článek

"Neviděl jsem, že by Německo, Itálie, Brazílie nebo Argentina někdy angažovala zahraničního trenéra. Nejlepší týmy vždycky vede domácí kouč," řekl Blatter britskému serveru BBC v den, kdy Capello dorazil do sídla Fotbalové asociace k prvnímu pracovnímu dni ve funkci reprezentačního trenéra. "Pro mě je to velké překvapení, že Anglie ignorovala svatou zásadu, podle níž by kouč národního týmu měl být ze stejné země jako hráči," dodal.

Blatter také zpochybnil právo Angličanů nazývat se fotbalovým národem. "Jak si můžete tak říkat, když v Premier League není skoro žádný anglický hráč. Kluby mají mezinárodní jedenáctky, které ani nehrají ostrovní fotbal," prohlásil funkcionář. "Premier League má díky zahraničním hráčům obrovský marketingový a finanční úspěch. Jenže to fotbalu neprospívá, protože si z ní jiné soutěže mohou brát špatný příklad. To co je nejlepší pro fotbal, by mělo být nejlepší i pro národní tým. A to v Anglii nefunguje," uvedl Blatter.

Reklama

Související témata: