Hlavní obsah

Trenér Poláků má problémy s útokem

VARŠAVA

Trenér polských fotbalistů Leo Beenhakker má před únorovým přátelským utkáním s Českou republikou problém se složením útoku. Při oznámení nominace si postěžoval, že reprezentační útočníci ve svých klubech nehrají. V rámci hledání poprvé povolal Artura Wichniarka, který polský dres oblékl naposledy před více než čtyřmi lety.

Článek

Útok byl polskou slabinou už v kvalifikaci pro Euro a o postup se postarali především hráči z druhé vlny. Nejlepším střelcem byl Smolarek, který dal devět gólů, zatímco z útočníků se nikdo netrefil víc než jednou. Maciej Žurawski, nejlepší polský útočník posledních let, teď v Celtiku Glasgow většinou jen sedí na lavičce. Marek Saganowski ze Southamptonu je zraněn a není v nominaci.

"Ani jeden z našich útočníků teď nehraje pravidelně, natož aby střílel góly. Ale není to tak tragické, protože branky může dávat celé mužstvo. Portugalci mají skvělé útočníky, a přece jsme je porazili," řekl v pondělí Beenhakker na tiskové konferenci ve Varšavě. Wichniarka prý v Bielefeldu sleduje už dlouho a je přesvědčen, že si návrat do reprezentace zaslouží.

Z opor schází vedle Saganowského také záložník Kamil Kosowski, který opustil Wislu Krakov a momentálně je bez angažmá.

Na Kypr bere Beenhakker podobně jako Karel Brückner širší kádr. Před utkáním s Českou republikou, které se bude hrát 6. února v Larnace, totiž Poláky čeká ještě Finsko. V zápase s ním však nastoupí výběr polské ligy.

Nominace Polska:
Brankáři: Artur Boruc (Celtic Glasgow, 31 mezistátních zápasů/0 branek), Lukasz Fabiański (Arsenal, 6/0)
Obránci: Marcin Wasilewski (Anderlecht, 23/1), Marcin Kuš (Kielce, 5/0), Mariusz Jop (FK Moskwa, 21/0), Jacek Bak (Austria Vídeň, 90/3), Michal Žewlakow (Olympiakos Pireus, 74/2), Tomasz Lisowski (Widzew Lodž, 0/0), Grzegorz Bronowicki (CZ Bělehrad, 11/0)
Záložníci: Rafal Murawski (Lech Poznań, 5/1), Dariusz Dudka (Wisla Krakov, 21/2), Mariusz Lewandowski (Šachtar Doněck, 42/2), Wojciech Lobodziński (Lubin, 11/1), Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund, 13/1), Radoslaw Majewski (Grodzisk, 0/0), Jacek Krzynówek (Wolfsburg, 75/14), Euzebiusz Smolarek (Santander, 27/13)
Útočníci: Tomasz Zahorski (Zabrze, 2/0), Maciej Žurawski (Celtic Glasgow, 67/16), Artur Wichniarek (Bielefeld, 17/4)

Reklama

Související témata: