Hlavní obsah

FIFA i UEFA budou platit klubům za starty hráčů na šampionátech

NYON

Zástupci mezinárodní i evropské fotbalové federace FIFA a UEFA v pondělí souhlasili s finanční kompenzací klubům za starty jejích hráčů v reprezentaci na evropském či světovém šampionátu. Během šesti let by mělo být rozděleno mezi kluby celkem 252 miliónů dolarů. Smlouva počítá se 110 miliónovou kompenzací od FIFA a 142 milióny od UEFA.

Článek

Čtyřicet miliónů rozdělí FIFA za MS v roce 2010, dalších sedmdesát pak o čtyři roky později. Již za účast hráčů na letošním Euru vyplatí UEFA 63 miliónů dolarů, suma za šampionát v roce 2012 pak bude závislá na celkovém zisku turnaje.

Dotace od mezinárodních federací mají pokrýt náklady na pojištění hráčů při vrcholných akcích a jejich případné léčení. Právě dlouhodobá zranění týmových opor během reprezentačních srazů rozproudila dohady mezi kluby a národními svazy.

Na přáteláky nebudou muset kluby hráče pouštět

Podle Raula Sanilehiho, zástupce fotbalové Barcelony, jenž byl podpisu smlouvy přítomen, souhlasili představitelé FIFA a UEFA s dalšími úlevami ve prospěch klubů. Hracími dny mezinárodních zápasů budou úterý a sobota, aby fotbalisté měli o den více času na regeneraci před dalším ligovým utkáním.

V budoucnu navíc kluby nemusí pouštět konkrétního hráče k více než jednomu přátelskému utkání hraném mimo kontinent.

Náhradou za tyto kroky bude rozpuštění sdružení největších evropských klubů G14. Zároveň se očekává ukončení tří soudních sporů, které skupina G14 iniciovala. "V dnešní dohodě není vítězů. Kromě fotbalu," komentoval jednání šéf UEFA Michel Platini. "Bylo zcela nemyslitelné, aby bylo hráčům bráněno reprezentovat. Ale je pochopitelné, že kluby, které hráče platí, by se měly rovněž podílet na ziscích ze šampionátů," doplnil.

Založena bude nově Evropská asociace klubů, která bude zahrnovat 103 zástupců ze všech členských zemí UEFA. "Dnešek je dnem sjednocení fotbalové rodiny," vyjádřil se nový šéf této asociace a bývalý německý reprezentant Karl-Heinz Rummenigge. "Je to znamení, že jsme na dobré cestě a mnoho nedorozumění a soudních pří se stane minulostí."

Reklama

Související témata: