Hlavní obsah

Favorizovaná Ghana a překvapivě Guinea jsou ve čtvrtfinále

AKKRA

Postup do čtvrtfinále mistrovství Afriky si v pondělí vybojovali fotbalisté pořádající Ghany a nečekaně také Guinea, které stačila v posledním utkání základní části remíza 1:1 s Namibií. Favorizovaná Ghana zdolala dalšího adepta na postup Maroko díky dvěma trefám svých hvězdných záložníků z anglické ligy.

Článek

Skóre otevřel Michael Essien z Chelsea a druhý gól přidal ještě před poločasovou přestávkou Sulley Muntari z Portsmouthu. Už dříve postoupili v předstihu již po druhém zápase fotbalisté Pobřeží slonoviny.

Ghaňané mohli vyhrát i výraznějším rozdílem, ale Muntari ve druhém poločase trefil břevno a proti střele Asamoaha Gyana zblízka zázračně zasáhl marocký gólman. "Před zápasem jsme si řekli, že budeme útočit a útočit. Chtěli jsme vytvořit více místa pro Essiena, aby mohl chodit hodně dopředu. Hráči pokyny výborně splnili," řekl trenér Ghany Claude Le Roy.

Essien si pochvaloval, že odehrál jeden z nejlepších zápasů v reprezentaci. "Chci pomoct k titulu," prohlásil.

Kapitán Feindoun je v trestu

Fotbalistům Guineji zajistil při porážce Maroka postup i bod. Přitom hráli opět bez kapitána Pascala Feindouna, který dostal po úvodním duelu s Marokem trest na dva zápasy za šlápnutí na soupeře. "Je to pro nás hodně důležitý hráč. Všechny míče chodí přes něj, hraje se mi s ním líp, ale zvládli jsme to i bez něj," uvedl Souleymane Youla, který poslal v 62. minutě Guineu do vedení.

Jednadvacet minut před koncem vyrovnal Brian Brendell a Namibie se díky tomu rozloučila s turnajem ziskem prvního bodu. Zároveň zamezil spekulacím o možném zmanipulování výsledku, o kterém se před utkáním mluvilo. Šéf namibijského fotbalu v sobotu uvedl, že hráče se někdo snažil uplatit. "V jednom musí být jasno. Žádný hráč by takovou nabídku nevzal," řekl kapitán mužstva Michael Pienaar.

Výsledky - skupina A:
Ghana - Maroko 2:0 (2:0)
Branky: 26. Essien, 45. Muntari.
Guinea - Namibie 1:1 (0:0)
Branky: 62. Youla - 79. Brendell.
Konečná tabulka:
1.Ghana33005:19
2.Guinea31115:54
3.Maroko31027:63
4.Namibie30122:71

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín