Hlavní obsah

Korupci na africkém fotbalovém mistrovství začala šetřit policie

AKKRA

Údajné pokusy ovlivňování zápasů na fotbalovém mistrovství Afriky začala vyšetřovat ghanská policie. Zástupci Africké fotbalové konfederace CAF jí předali spis o pokusech uplatit hráče Beninu a Namibie, aby vypustili zápasy v základních skupinách.

Článek

"Požádali jsme policii o kompletní vyšetření případu," řekl agentuře Reuters generální sekretář CAF Mustafa Fahmy. Spis obsahuje výpovědi zainteresovaných osob a kontakty na muže, který se pokusil týmy kvůli sázkám uplatit.

Jako první přišel s informací o korupci trenér Beninu Reinhard Fabisch. Německý kouč nahlásil představitelům CAF, že mu nabídl neznámý Afričan zastupující sázkovou společnost ze Singapuru peníze, pokud dokáže zmanipulovat výsledek utkání s Mali (0:1). Nabídku prý rezolutně odmítl.

Podruhé se kdosi pokusil uplatit hráče Namibie. Za vypuštění posledního zápasu základní skupiny proti fotbalistům Guineje, který v pondělí skončil remízou 1:1, bylo prý nabídnuto 30 tisíc dolarů pro každého fotbalistu. Zástupce sázkařského syndikátu z Asie přišel s nabídkou za hráči, ti však ihned informovali šéfa namibijského svazu Johna Muinjoa, který uvědomil zástupce CAF.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín