Hlavní obsah

Čtvrtfinále mistrovství Afriky si zahrají Egypt a Kamerun, Eto'o má rekord

Dalšími účastníky čtvrtfinále mistrovství Afriky se stali fotbalisté Egypta a Kamerunu. V posledních zápasech skupiny C totiž Egypt remizoval se Zambií 1:1 a se sedmi body skupinu vyhrál. Kamerun bez větších obtíží porazil Súdán 3:0. Dvě branky vstřelil kanonýr Samuel Eto'o, který tak zaznamenal již svůj patnáctý a šestnáctý zásah na africkém šampionátu, čímž vytvořil nový rekord.

Článek

Egyptu stačilo k udržení prvního místa ve skupině se Zambií uhrát remízu, ovšem od začátku ukazoval, že se s bodem nespokojí. Již po čtvrthodině hry se Zaki položil levačkou do centru a otevřel skóre. Dokázal tak plnohodnotně nahradit kanonýra Zidana, který dnes nastoupil až na závěrečnou půlhodinu.

Zaki měl navíc další dvě vyložené šance, ovšem nejprve ho vychytal brankář Zambie a následně z dobré pozice hlavičkoval těsně nad. Zahozené šance pak v závěru stály Egypt výhru, když si Katongo ve vápně zpracoval míč a ranou k tyči srovnal.

Súdán neskóroval ani napotřetí

Naopak Kamerun potřeboval k jistotě postupu zvítězit, a tak na outsidera skupiny Súdán od začátku vlétl. Vedoucí branky se však dočkal až ve 27. minutě. Emana byl faulován v pokutovém území a Eto'o nabídnutou penaltou nepohrdl. Útočník Barcelony byl také u druhé branky. Po závaru před brankou dotíral na jednoho z obránců, který odkopem trefil jen záda Alí Chidera, od nichž se míč odrazil za brankovou čáru.

Po změně stran pak Kamerun trochu polevil, což se mu málem vymstilo. Ovšem Súdán ani jednu ze tří velkých šancí neproměnil a na letošním šampionátu zůstal bez vstřelené branky.

V samotném závěru pak Eto'o po brejku upravil na konečných 3:0. Zaznamenal tak již svou pátou branku na letošním šampionátu a šestnáctou celkově, čímž získal dvoubrankový náskok v čele historické tabulky střelců, kde dosud figuroval spolu s Laurentem Pokouem z Pobřeží slonoviny.

Mistrovství Afriky - skupina C:
Egypt - Zambie 1:1 (1:0)
Branka: 15. Zaki - 88. Katongo.
Kamerun - Súdán 3:0 (2:0)
Branky: 27. z pen. a 90. Eto'o, 33. vlastní Ali Chider.
Konečná tabulka skupiny C:
1. Egypt32108:37
2. Kamerun320110:56
3. Zambie31115:64
4. Súdán30030:90

Reklama